Ce teme se află pe agenda Consiliului European de la Bruxelles
Liderii UE au decis să discute şi astăzi despre relaţiile comerciale cu SUA, în aşteptarea unui mesaj clar din partea Washingtonului, despre suspendarea taxelor pentru importurile de oţel şi aluminiu.
Articol de Oana Bâlă, 23 Martie 2018, 08:35
Reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, a anunţat aseară târziu, în Congres, că Uniunea Europeană şi alţi şase aliaţi vor fi scutiţi pentru moment de aceste taxe vamale, care intră în vigoare de azi. România este printre ţările europene direct interesate, cu exporturi în Statele Unite estimate, anul trecut, la 175 de milioane de euro.
Uniunea speră să obţină o scutire permanentă de taxe, iar, în caz contrar are pregătite represalii comerciale asupra unor produse americane emblematice.
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au discutat, seara trecută, la dineul de lucru, despre recentele măsuri luate de către Statele Unite ale Americii referitoare la instituirea unor taxe la importurile de oţel şi aluminiu, aşteptând o decizie privind exceptarea ţărilor Uniunii de la plata acestora.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că poziţia Uniunii referitoare la acest subiect va fi detaliată în cadrul dezbaterilor de astăzi.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că va accentua, cu acest prilej, importanţa comerţului liber şi va sublinia faptul că măsurile protecţioniste nu sunt de natură să sprijine dezvoltarea economică la nivel global. Şefii de stat şi de guvern au abordat şi subiecte legate de locurile de muncă, de creşterea economică şi de competitivitate.
Impozitarea, inclusiv în domeniul digital, a fost de asemenea luată în discuţie, la fel şi staidul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turcia.
"Avem, de asemenea, discuţii: relaţia Uniunii cu Turcia, în pregătirea unui summit care este planificat pe luna viitoare, avem discuţii pe Brexit, deci iată o agendă extrem de bogată şi destul de complicată. Despre Brexit pot să vă spun că, aşa cum stăm acum, pentru noi arată foarte bine", a spus Klaus Iohannis.
Şefii de stat şi de guvern vor examina stadiul procesului de retragere a Marii Britanii, urmând să adopte noile linii directoare, care vor defini cadrul relaţiilor viitoare cu Uniunea Europeană.