Ce prevede ordonanţa "Trenuleţ" adoptată de Guvern
Printre măsurile prevăzute în Ordonanța "Trenuleț" se numără îngheţarea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar, precum şi a alocaţiilor de stat pentru copii.
Articol de Andrei Şerban, 31 Decembrie 2024, 09:24
Reducerea cheltuielilor din sectorul public, anul viitor, este principalul obiectiv avut în vedere de guvern prin adoptarea aşa numitei ordonanţe "Trenuleţ".
Executivul îşi propune să diminueze risipa bugetară cu un procent din PIB, adică 19 miliarde de lei, şi să majoreze în acelaşi timp veniturile la buget prin aplicarea reformelor din PNRR.
Înghețarea pensiilor și a salariilor
Printre măsurile prevăzute se numără îngheţarea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar, precum şi a alocaţiilor de stat pentru copii.
Este diminuată şi subvenţia alocată partidelor cu 25% faţă de nivelul acordat în acest an.
Nu se vor mai face angajări la stat în 2025 şi vor fi desfiinţate şi comasate agenţii şi instituţii publice.
De asemenea, voucherele de vacanţă vor fi acordate cu o coplată din partea angajatului de 800 de lei.
Dacă această sumă nu se va plăti din salariu, atunci angajatul nu va primi acest voucher.
Se elimină facilitățile în construcţii, agricultură şi IT
Ministrul de Finanţe, Tánczos Barna, a mai precizat că ordonanţa stabileşte şi ca persoanele care lucrează în construcţii, agricultură şi IT să plătească impozit pe salariu.
"Aceste persoane vor intra pe un sistem de impozitare standard, conform Codului fiscal, aşa cum se face la toate celelalte categorii de persoane care realizează venituri în România. Se menţine, de asemenea, suma de 300 de lei ca sumă din salariu, sumă neimpozabilă, care se deduce din suma impozabilă înainte de calculul impozitului pe venit", spune Tánczos Barna.
Ordonanţa de urgenţă adoptată de executiv măreşte impozitul pe dividende de la 8 la 10 procente şi introduce un impozit nou, pe construcţiile speciale.
Acest impozit nu se va încasa în următoarele 90 de zile, timp în care se vor elabora normele de aplicare, iar ministrul de finanţe va avea consultări cu marile companii care vor face investiţii în ţara noastră în legătură cu acest impozit.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 decembrie)