Ce prevede ordonanța Guvernului de modificare a Legilor justiției
Guvernul a adoptat o ordonanță de modificare a Legilor justiției.
Articol de Petruţa Obrejan, 15 Octombrie 2018, 17:27
Ministrul justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară în privinţa procurorilor care ar fi putut săvârşi abateri disciplinare, iar cei care vor să facă parte din DNA sau DIICOT trebuie să aibă zece ani vechime în profesie.
De asemenea, Secţia pentru Procurori a CSM va avea competenţă în detaşarea tuturor procurorilor, prevede ordonanţa pentru modificarea legilor justiţiei, adoptată, astăzi, de guvern.
Pensionarea anticipată la 20 de ani a magistraţilor se va aplica abia după 31 decembrie 2019, spunea ministrul justiţiei, Tudorel Toader, la finalul şedinţei de guvern.
El a explicat că s-a decis acest lucru la recomandările Comisiei de la Veneţia, care crede că s-ar crea un deficit de personal dacă cei peste 2.000 de magistraţi ar decide să se pensioneze.
"Pentru a ţine echilibrul între dorinţa unora dintre magistraţi, poate, de a se pensiona de îndată la 20 de ani în profesie efectivă de magistrat; de-a respecta decizia Curţii Constituţionale care a considerat soluţia constituţională pentru că e de oportunitate, de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneţia care, repet, spun: Domne, s-ar crea un deficit de personal! S-a propus şi s-a adoptat soluţia amânării până la finele lui 2019, timp în care se va vedea cum se aşează sistemul", a declarat ministrul Justiției.
Tudorel Toader a mai spus că pentru a deţine o funcţie de conducere în Parchetul General, DIICOT sau DNA, procurorii trebuie să aibă o vechime de 15 ani, cu şapte ani mai mult ca în prezent. Ministrul justiţiei crede că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au fost dezinformaţi în ceea ce priveşte dreptul de vot al reprezentanţilor societăţii civile în cadrul plenului CSM.
"Constituţia spune că reprezentanţii societăţii civile participă cu drept de vot numai la plen şi am întrebat de unde această informaţie. Am primit răspunsul destul de tranşant: de la cei care voiau să îşi consolideze statutul", a adăugat Toader.
Noua ordonanţă pune în acord cele trei legi ale justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia, consideră şi premierul Viorica Dăncilă, precizând că justiţia trebuie să garanteze respectarea şi apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor.