Ce prevede noul proiect de lege a pensiilor
Nicio pensie nu va scădea, iar pentru a putea ieşi la pensie angajatul trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puţin 15 ani.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 August 2018, 14:21
Toate pensiile urmează să fie recalculate începând de anul viitor şi în majoritatea cazurilor ar urma să crească pană în 2021, potrivit noului proiect de lege a sistemului public de pensii, prezentat de ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Proiectul mai prevede că nicio pensie nu va scădea, iar pentru a putea ieşi la pensie angajatul trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puţin 15 ani. Sunt schimbări şi pentru cei care au urmat studii universitare, de doctorat sau master, ani care vor fi luaţi în calcul la stabilirea vârstei de pensionare.
Actul normativ are ca scop şi eliminarea inechităţilor din sistem. Reporterul Radio România Actualităţi,
Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, spune că proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani în aceeaşi profesie şi au cotizat egal să aibă pensii diferite.
De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femeile şi bărbaţii care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite.
Proiectul normativ, se bazează pe mai multe principii: contributivitate - adică plata în funcţie de contribuţie, egalitate - adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite primesc aceeaşi sumă de bani, solidaritate socială - adică generaţiile în activitate susţin prin plata contribuţiilor lor generaţiile de pensii noi şi în viitor vor fi susţinute la rândul lor şi imprescribilitate - adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.
În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea.
În cazul în care în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată.
"Nu se mai ajunge în situaţia ca un pensionar care primeşte indemnizaţia minimă de 640 de lei şi a lucrat 12 ani să primească aceeaşi sumă cu unul care a lucrat, de exemplu, 35 de ani. Exemplu: în actuala legislaţie, un pensionar cu 13 ani vechime primeşte 640 de lei, un altul cu 19 ani vechime primeşte tot 640 de lei, un altul cu 35 de ani vechime, dar care a lucrat toată viaţă pe salariul minim pe economie, primeşte tot 640 de lei. În noul proiect de lege ei vor fi departajaţi, astfel încât pensionarul cu 13 ani vechime va primi 1.032 de lei, cel cu 19 ani vechime va avea 1.176, iar pensionarul cu 35 de ani vechime va primi 1.560 de lei", a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Noile pensii ar urma să intre în plată integral abia în 2021, pentru că personalul casei de pensii spune că are nevoie de doi ani pentru a face toate aceste calcule şi modificări.
Efortul financiar în acel an va fi de 15 miliarde de lei.
Din 2022 toate pensiile ar urma să fie indexate cu rata inflaţiei, pentru a se păstra la un nivel constant cu puterea de cumpărare.