Ce modificări aduce contractul-cadru din Sănătate?
Cea mai importantă prevedere a contractului-cadru se referă la introducerea coplăţii în spitale, care va ajunge la maximum 10 lei.
Articol de Adriana Turea, 30 Ianuarie 2013, 14:03
Statul îşi va plăti mai repede datoriile către furnizorii de medicamente şi servicii medicale, va deconta procente mai mari pentru pacienţii aflaţi pe listele medicilor de familie şi va stabili un nivel al coplăţii de minimum cinci lei, maximum 10 lei.
Acestea sunt principalele noutăţi ale contractului-cadru supus dezbaterii publice, contractul în baza căruia se vor reglementa în următorul an relaţiile dintre stat şi actorii din sistemul medical.
Proiectul contractului-cadru prevede că medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe listele lor, iar restul va fi pentru serviciile medicale acordate.
Organizaţiile profesionale din domeniu sunt mulţumite, în general, şi zilele acestea analizează documentul pentru a-şi formula un punct de vedere.
În cazul spitalelor, cea mai importantă modificare este coplata.
Pacienţii vor plăti la externarea din spital, indiferent de durata spitalizării, între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă.
Valoarea coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi.
Contractul-cadru aflat în dezbatere publică
Notă de fundamentare a contractului-cadru
În proiect se menţionează că nerespectarea oricăreia dintre obligaţiile unităţilor sanitare cu paturi, prevăzute în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate atrage aplicarea unor sancţiuni pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii.
Astfel, la prima constatare va fi reţinută o sumă calculată prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferentă lunii repective, iar la a treia constatare şi la următoarele după aceasta va fi reţinută o sumă calculată prin aplicarea unui procent de 9% la valoarea de contract lunar.
În cazul farmaciilor au fost revizuite termenele de decontare a medicamentelor compensate şi gratuite, eliberate prin farmaciile cu circuit deschis.
Acestea vor fi decontate în termen de până la 60 de zile calendaristice, de la data validării facturilor şi nu la 180 de zile cum era până acum.
Proiectul contractului-cadru va fi în dezbatere publică 10 zile, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
El intră în vigoare pe 1 martie.