Ce mesaje au avut preşedintele şi premierul pentru DNA
Şeful statului a vorbit, la bilanţul DNA, despre eliminarea situaţiilor în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi, iar premierul Victor Ponra susţine că legislaţia anticorupţie trebuie să treacă la un alt nivel.
Articol de Radio România, 24 Februarie 2015, 13:15
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au participat astăzi la bilanţul DNA.
Şeful statului a vorbit din nou despre eliminarea situaţiilor în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi.
Preşedintele a cerut la rândul său soluţii pentru creşterea numărului de procurori şi a bugetului instituţiei, dar şi îmbunătăţirea gradului de recuperare a prejudiciilor după condamnarea suspecţilor de corupţie.
"Recuperarea prejudiciilor este asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situaţia din prezent, în care gradul de redcuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10%, este pur şi simplu inacceptabilă", a spus Iohannis.
Legislaţia în domeniul anticorupţie "trebuie să treacă la un nou nivel"
Premierul Victor Ponta a salutat rezultatele activităţii DNA în 2014.
El consideră că acum legislaţia în domeniul anticorupţie trebuie să treacă la un nou nivel, prin stabilirea unor diferenţe clare între încălcarea legii şi decizia politică.
El face apel la toate instituţiile pentru elaborarea noilor actelor normative.
"Cred că dumneavoastră trebuie să sancţionaţi, şi o faceţi deja cu toată asprimea, toate actele de încălcarea legii. În acelaşi timp, însă, oportunitatea unor decizii în administraţia publică a demnitarilor trebuie să fie sancţionată de către electorat. Cred că, lucrând împreună, putem să găsim acea legislaţie europeană modernă prin care fiecare demnitar sau funcţionar public să ştie foarte clar: dacă încalcă legea, este sancţionat de către justiţie, dacă ia o decizie de oportunitate politică, este lăudat sau sancţionat de către alegători", a spus Victor Ponta, la prezentarea bilanţului DNA pentru anul 2014.
Bilanţ la DNA
2014 a fost anul recordurilor pentru DNA, atât în privinţa eficienţei procurilor, cât şi al creşterii încrederii populaţiei în această instituţie.
Cel mai mare număr de demnitari anchetaţi într-un an, peste 9.000 de cauze cercetate de doar 86 de procurori, sunt date din bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru anul trecut prezentat astăzi de procurorul-şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.