Ce explicaţii dau secretarii de stat în privinţa rectificărilor bugetare ale Guvernului Cioloş
La Parlament continuă audierile în comisiile reunite de Buget şi Finanţe privind cele două rectificări bugetare pozitive făcute de Cabinetul Cioloş.
Articol de Angela Matei, 19 Ianuarie 2017, 13:32
În faţa senatorilor şi deputaţilor au venit în cursul dimineţii doi secretari de stat de la Finanţe şi Ministerul Dezvoltării.
Metodologia folosită de Ministerul Finanţelor pentru proiecţia bugetară pe 2016 a fost aceeaşi care se aplică de ani de zile, a precizat secretarul de stat Daniela Pescaru.
În ceea ce priveşte diferenţa mare între veniturile estimate şi cele realizate anul trecut, oficialul susţine că aceasta a fost generată de slaba absorbţie a fondurilor europene, nu s-au făcut cheltuieli şi prin urmare, nu au existat nici încasări, iar ministerele care au avut în buget cele mai mari sume pentru proiecte europene ar trebui să dea explicaţii, spune Daniela Pescaru.
"Aceste proiecte nu au fost pregătite din timp şi nu au putut intra la finanţare. Speranţele lor au fost că vor face aceste cheltuieli. Practic, această diferenţă mare de nerealizare de venituri provine de la aceste fonduri europene, din motivele pe care vi le-am spus", a spus Daniela Pescaru.
Finanţarea proiectelor "nu a fost influenţată de campania electorală"
Invitat astăzi la audieri, secretarul de stat Sirma Caraman a susţinut că finanţarea proiectelor aflate în portofoliul Ministerului Dezvoltării Regionale nu a fost influenţată de campania electorală.
"În acest an 2016, nu a fost decât credite de angajament, adică am plătit ceea ce s-a solicitat. Contracte noi nu au fost decât pe şcoli, care acea listă era făcută cu Ministerul Educaţiei, la solicitarea unitaţilor administrativ-teritoriale", a spus Sirma Caraman.
Preşedinţii celor două comisii de buget - finanţe au anunţat că vor solicita prelungirea termenului de predare a raportului, pentru a putea consulta execuţia definitivă pe 2016 care va apărea pe 25 ianuarie, dar şi rezultatele verificărilor pe care le face în prezent Curtea de Conturi.