Ce efecte are creşterea preţurilor la energie şi combustibili
Patronii din industria alimentară spun că scumpirea energiei şi a combustibililor va avea efecte majore în piaţă, iar consumatorii o vor resimţi în propriul buzunar.
Articol de Bogdan Isopescu, 01 Octombrie 2017, 14:28
Energia electrică şi combustibilii s-au scumpit de astăzi, iar de săptămâna viitoare ar urma să crească şi preţul gazelor naturale pentru populaţie, după ce ANRE va lua o decizie în acest sens.
Tarifele la energia cresc în medie cu 3,45 lei pe lună la suta de KW, iar gazele se scumpesc cu cel mult 6 procente.
De astăzi intră în vigoare a doua majorare a accizei la carburanţi, cu 16 bani/litru, ceea ce se reflectă deja în preţurile la pompă care au crescut cu aproximativ 5 bani/litru.
Patronii din industria alimentară spun că scumpirea energiei şi a combustibililor va avea efecte majore în piaţă, iar consumatorii o vor resimţi în propriul buzunar.
Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară, afirmă că, spre exemplu, preţurile se vor majora cu 1% pentru segmentul de procesare şi cu aproximativ 5% pe partea de transport.
În plus, adaugă el, guvernul anunţă alte modificări fiscale care vor afecta economia.
"Dacă vine split TVA, costuri crescute datorită lipsei de cash flow, dacă vine impozitul din banii salariatului dar plătiţi de angajator, deci, practic, o creştere a impozitelor, că salariile nu am înţeles, tot în costuri se duc. Cum vor cumula aceste chestii, îmi este imposibil să fac un model la ora actuală, dar şi cu preţurile materiilor prime, care sunt într-o creştere continuă, e un an complet atipic, undeva spre sfârşitul iernii - începutul primăverii s-ar putea să ne aştepte o surpriză nu foarte plăcută pe piaţă", a spus Sorin Minea.
Medicamentele ieftine vor fi retrase de pe piață
Producătorii autohtoni de medicamente spun că majorarea preţurilor la gaze naturale şi combustibili influenţează dramatic companiile româneşti, însă efectul nu va fi scumpirea produselor, ci retragerea de pe piaţă a medicamentelor ieftine.
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente generice din România, Laurenţiu Mihai, spune că preţul medicamentelor este unul reglementat de stat, aşa că producătorii fie vor suporta ei majorarea costurilor, fie vor scoate de pe piaţă produsele care nu mai sunt rentabile din punct de vedere economic.
În final, cumpărătorii vor fi nevoiţi să cumpere de pe piaţă produsele similare care sunt mai scumpe.
"De ani de zile, ne plângem că suprataxarea medicamentelor face ca din ce în ce mai multe medicamente ieftine şi produse în România să dispară de pe piaţă, astfel încât situaţia e deja foarte gravă, din cauza celor 20%, cât reprezintă această suprataxă pentru medicamente, astfel încât e foarte greu de crezut că producătorii mai au resurse să suporte încă o creştere a costurilor de producţie, care nu pot fi translatate în preţul de vânzare", a spus Laurenţiu Mihai.