Ce calculce politice își fac partidele pentru moțiunea de cenzură
Se fac ultimele calcule politice înainte de supunerea la vot, mâine, a moţiunii de cenzură iniţiate de PSD la adresa guvernului condus de Ludovic Orban.
Articol de Alina Stănuţă, 30 August 2020, 20:52
Social-democraţii susţin că executivul liberal a scăpat total de sub control pandemia, că a distrus economia şi a prăbuşit nivelul de trai al populaţiei.
Reprezentanţii PNL îi acuză, la rândul lor, pe adversarii politici de iresponsabilitate şi de exploatare a crizei sanitare în scop electoral.
Liberalii au contestat demersul şi la Curtea Constituţională, care aşteaptă până pe 1 septembrie, punctele de vedere privind un posibil conflict juridic între guvern şi parlament.
Mai întâi însă, sunt programate dezbaterea şi votul moţiunii, mâine, după-amiază.
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, spunea că mâine fiecare parlamentar va avea la pupitrul său programul de guvernare al PSD, social-democraţii fiind pregătiţi să preia guvernarea până la alegerile parlamentare.
El şi-a exprimat încrederea că moţiunea de cenzură va trece, iar PSD are un program de guvernare cu obiective realiste.
Sorin Grindeanu: Cele trei mari priorităţi ale PSD: sănătate, educaţie şi economie. În esenţă, am construit acest program de guvernare pentru a răspunde la patru lucruri fundamentale: gestionarea profesionistă a crizei sanitare, deschiderea în siguranţă a şcolilor, relansarea cu adevărat a economiei şi creşterea veniturilor românilor.
În schimb, premierul liberal Ludovic Orban susţine că iniţiativa PSD este iresponsabilă politic şi poate pune ţara în situaţia de a gestiona pandemia fără un Guvern.
Ludovic Orban:După cum bine ştiţi, negocierile nu sunt publice. Ar fi culmea acum să vă dau lista parlamentarilor cu care am negociat, ca să ştie PSD-ul cu cine am negociat. Veţi vedea rezultatul. Voi comunica o previziune înainte de vot. Eu nu i-aş spune moţiune de cenzură, i-aş spune "poţiune de cianură"
PNL, USR şi PMP au anunţat că nu susţin moţiunea de cenzură.
Mai mult, liderul USR, Dan Barna, spunea astăzi că parlamentarii Uniunii nu vor participa mâine la votul pentru moţiunea de cenzură, pentru că iniţiativa PSD este o tentativă de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen.
De partea PSD se află ALDE şi PRO România, dar liderul PRO România, Victor Ponta, s-a arătat astăzi sceptic cu privire la succesul moţiunii de cenzură şi susţine că rezultatul de mâine a fost negociat deja, iar premierul Ludovic Orban va rămâne în funcţie.
UDMR va decide mâine cum va vota la moţiunea de cenzură. Şedinţa comună a Parlamentului în care se va dezbate şi vota documentul iniţiat de PSD va începe la ora 14:00.