CCR: Revocarea lui Cristi Danileţ şi Alinei Ghica, neconstituţională
Curtea Constituţională a României a admis excepţia ridicată de judecătorul Cristi Danileţ şi a decis că este neconstituţional articolul referitor la revocarea unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Articol de Flori Doman, 04 Aprilie 2013, 15:08
Curtea Constituţională a decis, joi, pentru a treia zi consecutiv, repunerea pe rol a excepţiei ridicate de judecătorul Cristi Danileţ în procesul în care a cerut anularea deciziei plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost revocat din funcţia de membru al CSM.
Astfel, magistraţii au admis excepţia ridicată de judecătorul Cristi Danileţ şi au decis că este neconstituţional articolul 55, alin.4. şi 9, referitor la revocarea unui membru CSM.
În consecinţă, Cristi Danileţ şi Alina Ghica, revocaţi de către magistraţi, îşi vor păstra funcţiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Ce prevede articolul 55, alin. 4 şi 9:
► Alin. 4 prevede că: "Membrii aleşi ai CSM sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor".
►Alin. 9 al aceluiaşi articol stabileşte că: "În termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), plenul CSM dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător".
Judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au atacat în instanţă decizia CSM din 26 februarie prin care au fost revocaţi din funcţia de membri ai Consiliului.
În urma votului plenului CSM, Alina Ghica a fost revocată cu 11 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă", în timp ce în cazul lui Cristi Danileţ s-au înregistrat 14 voturi "pentru" şi 4 "împotrivă".