CCR: Realizarea interceptărilor de către SRI este neconstituţională
Parchetul General a anunţat că a identificat soluţiile necesare pentru continuarea activităţii de urmărire penală în cauzele în care este nevoie şi de interceptări.
Articol de Cristina Dumitrescu, 09 Martie 2016, 18:48
După ce Curtea Constituţională a decis că realizarea interceptărilor în dosare penale de către SRI este neconstituţională, parchetele din România cer suplimentarea bugetelor, dar şi detaşarea a câteva sute de ofiţeri de poliţie judiciară care să se ocupe de interceptări.
Curtea Constituţională susţine că nicio reglementare din legislaţia naţională în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor din Codul de procedură penală, declarate neconstituţionale, nu conţine vreo normă care să consacre expres competenţa unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.
Judecătorii Curţii precizează în motivarea deciziei prin care au declarat neconstituţională efectuarea supravegherii tehnice de către SRI că această decizie nu se va aplica dosarelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, ci doar dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată.
Ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale şi a modificării reglementărilor privind realizarea activităţilor de supraveghere tehnică, Parchetul General a anunţat că a identificat, împreună cu Ministerul de Interne, soluţiile necesare pentru continuarea activităţii de urmărire penală în cauzele în care este nevoie şi de interceptări, dar nu a precizat care sunt aceste soluţii.
În schimb, DNA şi DIICOT au precizat că vor avea nevoie să detaşeze câteva sute de ofiţeri de poliţie judiciară, dar şi de suplimentarea cu câteva zeci de milioane de euro a bugetelor lor ca să cumpere autovehicule şi echipamente tehnice suplimentare.