CCR: Președintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA
Judecătorii CCR au stabilit astăzi că există un conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie în ceea ce priveşte refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA.
Articol de Mira Gomboş, 30 Mai 2018, 19:27
Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, iar decizia este definitivă şi general obligatorie, se arată într-un comunicat remis presei în această după-amiază de Curtea Constituţională.
Precizarea vine după ce judecătorii CCR au stabilit astăzi că există un conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie în ceea ce priveşte refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA.
Situaţia litigioasă asupra căreia Guvernul României a sesizat Curtea Constituţională are natură constituţională, soluţionarea acesteia fiind de competenţa sa exclusivă şi nu a instanţelor judecătoreşti, se arată în comunicatul CCR.
Este invocat, de asemenea, aliniatul 1 al articolului 132 din Constituţie, care stabileşte puterea de decizie a ministrului justiţiei asupra activităţii procurorilor, dar şi Legea 303 din 2004, care spune că ministrul poate revoca un procuror din funcţia de conducere, obiectiv şi justificat. În continuare, judecătorii Curţii arată că preşedintele României nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci una de verificare a legalităţii şi regularităţii acesteia.
De aceea, se arată în comunicatul CCR, şeful statului nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei.
Cei şase judecători care s-au pronunţat pentru existenţa conflictului constituţional dintre Guvern şi Preşedinţie conchid că prin refuzul său de a o revoca pe Codruţa Kövesi, Klaus Iohannis a creat un blocaj în privinţa exercitării autorităţii constituţionale a ministrului justiţiei asupra activităţii procurorilor şi a determinat un conflict juridic de natură constituţională.
În final, comunicatul precizează că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, iar decizia este definitivă şi general obligatorie.