CCR: Pragul de 30% la referendum, valabil peste un an
Curtea Constituţională a decis că modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care pragul de prezenţă a fost scăzut de la 50 la 30 la% este constituţională.
Articol de Flori Doman, 26 Iunie 2013, 16:50
Judecătorii Curţii au respins, miercuri, sesizarea formulată de parlamentarii democrat-liberali, dar cu condiţia ca aceste noi dispoziţii să nu se aplice referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.
"CCR, cu majoritate de voturi, decide că respinge obiecţia de neconstituţionalitate (...) şi constată că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii", se arată în minuta deciziei.
Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, i-a explicat reporterului Radio România, Mădălina Verman, că la fixarea acestui moratoriu de un an, judecătorii au ţinut cont de recomandarea Comisiei de la Veneţia, care spune că nu se poate modifica legislaţia electorală sau cea referitoare la referendumuri cu mai puţin de un an înaintea organizării scrutinului.
CCR precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.
În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.
Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.
PDL, UDMR şi PPDD au atacat la CCR pragul de 30% la referendum
În aceeaşi zi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.
Toader a arătat că atrage atenţia că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii de acolo şi acest lucru se poate întâmpla şi preşedinţilor consiliilor judeţene, ceea ce nu este normal.
Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că, în urma adoptării acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din populaţie.
"Revizuirea Constituţiei nu cred că este bine să fie făcută cu 25% dintre cetăţeni, nu cred că un primar trebuie să poată fi demis cu 25% şi nu cred că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie făcută cu 25%. Nu cred că în toate situaţiile unui stat de drept deciziile se pot lua cu 25%", a spus Marton Arpad.
În acelaşi context, deputatul UDMR Mircea Dolha a spus că primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene pot fi demişi cu 25%, dar că "25% din listele electorale este mult mai mult decât au obţinut unii dintre primari în primul tur de scrutin".