CCR: Numirea directorilor interimari la Televiziunea şi Radioul publice, neconstituţională
CCR a declarat neconstituţionale numirile directorilor interimari ai SRR şi SRTV.
Articol de Radiojurnal, 18 Iunie 2021, 11:01
Curtea Constituţională a admis sesizarea PSD şi a decis că hotărârile parlamentului privind numirea directorilor generali interimari la Televiziunea şi Radioul publice sunt neconstituţionale.
Într-un comunicat oficial, CCR spune că cele două numiri făcute de legislativ au încălcat legea privind funcţionarea SRTV şi SRR.
Astfel, parlamentul a invocat unele prevederi ale acelui act normativ, dar nu a fost întrunită situaţia tranzitorie dintre două legislaturi parlamentare în care este permisă numirea unui director interimar la cele două societăţi - menţionează Curtea.
Social-democraţii, iniţiatorii sesizării, afirmă că parlamentul va trebui să reia tot procesul după publicarea în "Monitorul Oficial" a motivării deciziei CCR.
Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD:Curtea Constituţională a dat dreptate PSD constatând că aceştia au fost numiţi în dispreţul legii, fără respectarea procedurilor şi a legilor ţării. I-am avertizat, dar au continuat cu această atitudine de dispreţ total asupra legii în România. Decizia va intra în vigoare în momentul publicării motivării Curţii Constituţionale. Din acel moment, directorii interimari de la Radio şi de la Televiziunea Română nu vor mai putea fi directori şi va trebui să se reia în parlament toate procedurile.
Preşedintele Comisiei pentru cultură, deputatul USR Iulian Bulai, a precizat la rândul său că parlamentul va lua act de decizia judecătorilor CCR şi va demara în cel mai scurt timp toate procedurile legislative pentru numirea unor conduceri cu puteri depline la radio şi TVR.
Iulian Bulai: Sper ca în cel mai scurt timp - ideal ar fi până la 1 iulie, până la începutul vacanţei parlamentare - să putem să avem o situaţie mult mai clară şi o conducere plină şi un CA funcţional în cadrul celor două instituţii. CA validat în parlament, preşedinte-director general validat în parlament, ales din rândul membrilor CA, pentru a nu exista nicio vulnerabilitate în chestiune de decizie şi de legitimitate a conducerii.