CCR începe discuţiile pe revizuirea Constituţiei
Curtea Constituţională începe vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constituţiei, adoptat de comisia parlamentară specială.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Februarie 2014, 11:08
Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost înregistrat pe 7 februarie la CCR, iar judecătorii vor decide până pe 17 februarie dacă proiectul se încadrează în limitele de revizuire permise, după care-l vor trimite Parlamentului pentru aprobarea acestuia sub formă de lege.
Care sunt principalele modificări aduse de Comisie?
Cele mai importante modificări vizează cele trei puteri ale statului şi raportul dintre ele.
Rolul Parlamentului este întărit în faţa Executivului.
El rămâne bicameral, dar se face o distincţie între atribuţiile camerei superioare şi cele ale camerei inferioare.
Pentru prima dată este specificat numărul de membri ai unei camere - în speţă, cea inferioară, unde numărul deputaţilor nu poate depăşi 300 plus reprezentanţii minorităţilor.
Atribuţiile preşedintelui României scad drastic în domeniul politicii externe, iar rolul său în desemnarea premierului este clarificat, în sensul că majoritatea parlamentară decide, iar preşedintele doar consemnează.
De asemenea, mandatul său este redus la patru ani; în schimb, câştigă atunci când vine vorba de o eventuală suspendare.
În speţă, dacă Parlamentul suspendă preşedintele, însă referendumul contrazice dorinţa Legislativului, atunci Parlamentul este dizolvat.
În paralel, Guvernul câştigă în faţa preşedintelui pe linie de politică externă, dar este controlat mai bine de Legislativ.
Trecând la justiţie, textul Constituţiei se îndreaptă mai mult către principiul conform căruia judecătorii reprezintă justiţia, şi nu procurorii.
Astfel, preşedintele CSM poate fi ales doar din rândul judecătorilor.