CCR: Încă o decizie de neconstituţionalitate la Statutul parlamentarilor
CCR a decis că este neconstituţională modificarea adusă la Statutul parlamentarilor, care prevede interzicea participării la lucrările Legislativului pentru o perioadă de 30 de zile a deputatului sau senatorului aflat în conflict de interese.
Articol de Flori Doman, 03 Aprilie 2013, 14:55
A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisă, miercuri, de Curtea Constituţională, în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea suspendării de la lucrările Parlamentului a aleşilor aflaţi în conflict de interese.
În aceste condiţii, Statutul se va întoarce, din nou în Parlament, pentru a fi pus în acord cu decizia CC.
Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.
Zgonea: N-am spus eu că Statutul parlamentarilor e neconstituţional?
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut, miercuri, că declararea Statutului parlamentarilor ca neconstituţional, din nou, de către CC era de aşteptat.
"V-am spus de la început... E noutate asta? Păi nu v-am spus eu că Statutul e neconstituţional şi că am cerut să... pentru că am introdus în el şi am analizat zone care nu erau în sfera de competenţă conform retrimiterii de la preşedinte a Statutului? Atunci când încalci regulile jocului, bineînţeles că şi Curtea Constituţională te sancţionază", a spus Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că de data aceasta va conduce personal şedinţa de plen în care se va dezbate Statutul parlamentarilor, pentru a nu se mai repeta "erorile" făcute de parlamentari.
"Data trecută au fost abordări emoţionale. Acum voi conduce eu şedinţa. Îi voi convinge pe colegi că acum Statutul se poate întoarce ca un bumerang împotriva noastră. (...) Eu sunt ca un catâr, am o temă, până nu o rezolv, nu mă las", a susţinut el.
Totodată, Valeriu Zgonea a subliniat că obiecţiile CC vor fi respectate, sancţiunea pentru conflict de interese devenind doar una financiară, mergând până la reţinerea a 20% din indemnizaţie.
"Vom merge pe abordarea pe care o are Codul Civil şi alte instanţe, iar sancţiunea va fi una financiară. Este o chestiune pe care toate grupurile o vor accepta. Nu pot să reţin mai mult decât aşa cum poate să dea şi instanţa, bănuiesc că până la maximum 20% din indemnizaţia brută pe o perioadă de 3-6 luni. Nu există alt instrument care să nu fie declarat neconstituţional", a spus Zgonea.
El a precizat că doar introducerea unei sancţiuni financiare nu reprezintă un element de modernizare şi şi-a exprimat speranţa ca în Codul de conduită să fie prevăzute sancţiuni "mai bune".
De ce a contestat PDL Statutul parlamentarilor la CCR?
Partidul Democrat Liberal a depus, în 21 martie, la CC, o nouă sesizare prin care solicita controlul de constituţionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputaţilor şi senatorilor, adoptată de plenul comun al Parlamentului.
PDL susţinea, în noua sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate, sunt încă neconstituţionale.
Potrivit sesizării democrat-liberalilor, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Curte după prima sesizare, Parlamentul a menţinut soluţia sancţionării disciplinare pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la şase luni la o lună.
"Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional, pentru că împiedicarea neconstituţională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de şase luni sau de o lună", se menţiona în noua sesizare depusă de PDL.