CCR: Există conflict juridic de natură constituţională în privinţa protocoalelor cu SRI
Instanţele judecătoreşti şi parchetele vor verifica în ce măsură s-a încălcat legea referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală.
Articol de Diana Surdu, 17 Ianuarie 2019, 09:43
Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti - pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu Serviciul Român de Informaţii din 2009 şi 2016.
Astfel, a fost admisă sesizarea formulată de conducerea Camerei Deputaţilor.
Curtea Constituţională a decis că instanţele judecătoreşti şi parchetele vor verifica în dosarele pe care le au de instrumentat, de soluţionat, în ce măsură s-a încălcat legea referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală şi vor dispune măsurile legale corespunzătoare.
Aceste măsuri se referă la eliminarea sau păstrarea probelor din dosarele în curs care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete încheiate între Ministerul Public şi SRI în 2009 şi 2016, dosare în care nu s-a dat o decizie definitivă.
Potrivit hotărârii Curţii, protocolul din 2009 ar fi neconstituţional în integralitate, iar cel din 2016 doar parţial. Curtea a constatat existenţa conflictului juridic între instituţii, generat atât de încheierea protocoalelor, dar şi de exercitarea în mod necorespunzător a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.
După decizia Curţii Constituţionale, Parchetul General a transmis într-un comunicat că hotărârea privind protocoalele are putere numai pentru viitor, iar după publicarea motivării se vor căuta şi identifica măsurile corespunzătoare.