CCR: Două prevederi din statutul parlamentarilor, neconstituţionale
Curtea Constituţională a decis că două prevederi din noul statut al deputaţilor şi senatorilor, referitoare la imunitatea parlamentară, încalcă legea fundamentală.
Articol de Andrei Şerban, 20 Iunie 2013, 10:07
Curtea Constituţională a decis că două prevederi din noul statut al deputaţilor şi senatorilor, referitoare la imunitatea parlamentară, încalcă legea fundamentală.
Judecătorii Curţii admit astfel contestaţia Preşedinţiei, care susţine că cele două norme contravin principiului separării puterilor în stat, consfinţit de Constituţie.
Prevederile contestate se referă la obligaţia ca justiţia să prezinte legislativului motive concrete şi temeinice atunci când cere ridicarea imunităţii unui parlamentar.
Decizia Curţii Constituţionale este obligatorie şi, pe cale de consecinţă, noua formă a statutului parlamentarilor se va întoarce în parlament, care o va reexamina pentru a o pune de acord cu decizia Curţii.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, apreciază drept bună decizia Curţii Constituţionale.
El atrage atenţia că noua formă conţine prevederi neconstituţionale, care situează statutul parlamentarilor peste cel al unui cetăţean simplu.
"Este pentru a patra oară când Legea statutului deputaţilor şi senatorilor se întoarce în parlament. Prima oară a fost retrimisă legislativului de către preşedintele României, Traian Băsescu, când legea a ajuns la promulgare. După ce a fost modificată, au urmat două contestaţii ale legii depuse de PDL la Curtea Constituţională, ambele fiind admise. Acum, legea a fost contestată pentru a treia oară la Curte, dar de data aceasta de către şeful statului. Mai exact, este vorba de imunitate de care ar fi beneficiat senatorii şi deputaţii care, în opinia preşedintelui, era de natură să dea naştere la diferite interpretări cu consecinţe asupra independenţei puterii judecătoreşti", a declarat Cristian Rădulescu, citat de redactorul RRA.
Valeriu Zgonea: Decizia Curţii, obligatorie
Decizia Curţii Constituţionale cu privire la Statutul deputaţilor şi senatorilor este obligatorie şi sperăm ca motivarea să fie publicată cât mai repede în Monitorul Oficial pentru a reuşi să facem modificările necesare în actuala sesiune parlamentară, precizează într-un comunicat, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
"Decizia de astăzi (miercuri - n.r.) a Curţii Constituţionale este obligatorie. Pe cale de consecinţă, propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor se va întoarce în Parlament, care o va reexamina pentru a o pune de acord cu decizia Curţii. Sperăm ca motivarea deciziei să fie publicată cât mai repede în Monitorul Oficial, pentru a reuşi să facem modificările necesare în actuala sesiune parlamentară", se scrie în document.