CCR discută incompatibilitatea lui Iohannis şi sesizarea preşedintelui Băsescu
Curtea Constituţională discută astăzi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu legea care elimină infracţiunea "presiuni asupra justiţiei", dar şi incompatibilitatea lui Klaus Iohannis.
Articol de Mădălina Verman, 04 Noiembrie 2014, 09:49
Traian Băsescu susţine că legea a fost adoptată cu nerespectarea dispoziţiilor mai multor articole din Constituţie, subliniind că incriminarea acestor fapte este o formă de protecţie pentru judecător şi pentru organele de urmărire penală.
Şeful statului consideră că abrogarea infracţiunii "presiuni asupra justiţiei" poate aduce atingere principiilor imparţialităţii justiţiei şi independenţei judecătorilor.
Traian Băsescu arată că, potrivit noii legi, persoanele care fac declaraţii publice false despre magistraţi, privind comiterea unor infracţiuni sau abateri disciplinare grave, cu scopul de a-i intimida, nu mai răspund penal.
Legea care abrogă din Codul Penal articolul privind infracţiunea "presiuni asupra justiţiei" a fost adoptată în februarie.
Şeful statului ceruse reexaminarea actului normativ, dar solicitarea sa a fost respinsă, aminteşte redactorul RRA.
Incompatibilitatea lui Iohannis, decisă astăzi
Tot astăzi, Curtea Constituţională a României urmează să discute excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor referitoare la incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.
Cei nouă judecători decid astăzi dacă un articol de lege pe baza căruia Agenţia naţională de Integritate i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi candidatul la prezidenţiale Klaus Iohannis, este sau nu constituţional.
Respectivul articol a fost analizat de judecatorii Curţii pe 7 octombrie, cand s-a decis amânarea pronunţării unei soluţii.
Acest articol, din legea ANI, prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local.
"În consecinţă, împiedicarea justiţiei de a-şi îndeplini rolul său în societate, în condiţii de imparţialitate şi independenţă, se impune a fi sancţionată, iar Codul penal reprezintă instrumentul juridic adecvat pentru a respecta exigenţele statului de drept", se mai preciza în document.