CCR discută cererile preşedintelui Iohannis şi a CSM privind efectele adoptării OUG
CCR discută astăzi cererile preşedintelui Klaus Iohannis şi şefei CSM, privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului de modificare a Codurilor penale.
Articol de Radiojurnal, 08 Februarie 2017, 08:35
Preşedintele Curţii Consituţionale, Valer Dorneanu, a declarat că a invitat la şedinţă părţile din dosar: Parlament, Guvern, CSM şi pe preşedintele Klaus Iohannis.
Reporterul RRA Mădălina Verman aminteşte că în sesizarea către Curte, şeful statului consideră că nu existau elemente de drept şi de fapt ale situaţiei extraordinare a cărei reglementare să nu poate fi amânată şi că adoptând ordonanţa, "Guvernul a acţionat abuziv, arogându-şi competenţe pe care Constituţia nu i le conferă''.
"Am decis sa sesizez Curtea Constituţionala. Este evident vorba de un conflict juridic de natură constituţională între Guvern si sistemul de Justitie şi Parlament. Acest document este pe drum şi va fi depus în câteva minute la CCR", a anunţat preşedintele pe 2 februarie.
Klaus Iohannis a amintit că proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis de Ministerul de Justiţie către CSM pe 31 ianuarie, iar în aceeaşi seară aceasta a fost adoptată de guvern şi publicată în Monitorul Oficial, cu toate că CSM anunţase public faptul că plenul se va reuni a doua zi.
În sesizarea depusă de şefa CSM se solicită, pe lângă constatarea unui conflict, şi dispunerea măsurilor pe care Curtea le conmsideră necesare şi utile pentru restabilirea ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile statului.
Preşedintele Consiliului a apreciat că guvernul a nesocotit competenţa autorităţii legiuitoare şi a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.
Şi Avocatul Poporului a ridicat o sesizare de neconstituţionalitate pe tema Ordonanţei de urgenţă numărul 13, despre care preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat, că va fi dezbătută joi.