CCR amână decizia în cazul incompatibilității lui Iohannis
CCR a dat un nou termen pentru decizia legată de incompatibilitatea lui Klaus Iohannis: 9 decembrie.
Articol de Radio România, 04 Noiembrie 2014, 18:16
Curtea Constituţională a amânat cu mai bine de o lună luarea unei decizii legate de prevederea în baza căreia Agenţia Naţională de Integritate i-a declarat incompatibili pe mai mulţi primari, între care şi candidatul la alegerile prezidenţiale Klaus Iohannis.
Articolul contestat este cel conform căruia un ales local nu poate fi şi reprezentant al statului în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.
Curtea vrea să consulte şi dosarul din instanţă al celui care a ridicat iniţial excepţia de neconstituţionalitate, primarul localităţii Tuzla, din judeţul Constanţa.
Preşedinta instanţei supreme, Livia Stanciu, declara, luna trecută, că în aceste procese de incompatibilitate judecata a fost suspendată până la soluţionarea excepţiei la Curtea Constituţională.
Următorul termen anunţat pentru reluarea dezbaterii este 9 decembrie.
Iohannis: Probabil nu a dorit să judece speţa sub presiunea campaniei
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, comentând decizia Curţii Constituţionale a României de a repune pe rol excepţia de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile privind incompatibilitatea aleşilor locali, că probabil CCR nu a dorit să judece această speţă sub presiunea campaniei.
"Am luat de act de această amânare. Probabil Curtea Constituţională nu a dorit, sub presiunea campaniei, să judece această speţă sau au fost alte motive. Nu ştiu, nu am verificat, dar o să vedem atunci ce hotărăşte", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă.
Sesizarea președintelui Băsescu, respinsă
Curtea Constituţională a respins astăzi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu legea care elimină din Codul Penal infracţiunea "presiuni asupra justiţiei".
Curtea a decis că această modificare a legislaţiei, adoptată la începutul anului, nu contravine Legii fundamentale, astfel că preşedintele va trebui să o promulge.
În contestaţia sa, Traian Băsescu susţinea că anularea "presiunilor asupra justiţiei" ca infracţiune ar putea aduce atingere principiilor imparţialităţii şi independenţei judecătorilor.
Şeful statului a cerut iniţial şi parlamentului reexaminarea actului normativ, dar solicitarea sa a fost respinsă.