CCR a respins sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare
CCR s-a propunţat pe o sesizare făcută de PDL şi PPDD, potrivit căreia legea adoptată de Senat pe 10 aprilie ar fi "neconformă" cu prevederile Constituţiei şi cu toată jurisprudenţa CCR.
Articol de Mădălina Verman, 22 Mai 2013, 10:25
Curtea Constituţională a României a respins miercuri sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare.
Prin urmare, cadrele militare pot fi menţinute în activitate şi după împlinirea vârstei standard de pensionare - până la 60 de ani.
Curtea Constituţională a decis că modificările aduse actului normativ, după ce a fost retrimis Parlamentului de şeful statului, respectă legea fundamentală şi a respins astfel sesizarea formulată de senatorii democrat-liberali.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Documentul urmează să fie acum transmis preşedintelui României pentru promulgare.
În şedinţa din 8 mai, CCR a amânat dezbaterea acestei sesizări semnate de toţi senatorii PDL, cărora li s-a alăturat şi senatorul PPDD Tudor Barbu.
Potrivit PDL, legea adoptată de Senat pe 10 aprilie depăşeşte cadrul cererii de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu şi dezbătute în cele două Camere ale Parlamentului, fiind astfel "neconformă" cu prevederile Constituţiei şi cu toată jurisprudenţa CCR.
"Parlamentarii Puterii au adoptat un alineat 22 la art. 86 din legea criticată de neconstituţionalitate, la dezbaterea cererii de reexaminare a preşedintelui României, al cărui conţinut nu are nicio legătură cu conţinutul cererii de reexaminare în cauză. Conţinutul cererii de reexaminare se referă la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi a amiralilor după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani şi la trecerea în rezervă a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregătire fizică, în timp ce textul adăugat la Legea rezultată după reexaminare se referă la ministerele cărora li se aplică dispoziţiile din art. 86 alin. (2) care, la rândul său, priveşte condiţiile în care coloneii şi comandorii pot fi menţinuţi peste limita vârstei de grad prevăzută la art. 92 din Legea nr. 80/1995" , au susţinut contestatarii.