CCR a respins sesizarea PDL privind validarea Guvernului Ponta
CCR a respins cererea care a fost înaintată de PDL privind cabinetul Ponta. Guvernul Ponta III rămâne în continuare pe funcţii.
Articol de Mihaela Dragomir, 08 Martie 2014, 07:57
UPDATE Curtea Constituţională a respins sâmbătă ca inadmisibilă sesizarea privind validarea de către Parlament a noului Guvern, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.
Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie. Motivarea va fi publicată în Monitorul Oficial.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a a declarat, sâmbătă, înaintea şedinţei acestei autorităţi, că sesizarea PDL şi PMP referitoare la guvernul Ponta 3 "are obiect" şi că în procedura Curţii nu există "renunţarea la judecată"
"Sesizarea are obiect. La procedura Curţii Constituţionale nu există renunţare la judecată. Aici nu vine omul că vrea să vină . În procesele civile este un principiu, cel al disponibilităţii.Poţi să renunţi oricând la judecată, inclusiv la drept.Aici, după ce suntem sesizaţi, trebuie să dăm o soluţie", a expus Zegrean.
Întrebat care ar fi consecinţele admiterii sesizării PDL-PMP, Zegrea a răspuns: "Noi nu facem scenarii, noi aplicăm Constituţia. Să facem ca lumea să fie conformă cu Constituţia. În rest, noi nu facem scenarii".
Preşedintele Curţii a a menţionat că nu a găsit un precedent al situaţiei care trebuie soluţionată într-un alt stat al UE: "Lucrurile care se întâmplă la noi, în democraţiile consolidate nu se mai întâmplă".
De asemenea, Zegrea a spus că nu a primit textul noului program de guvernare. "N-am văzut programul. Am primit o scrisoare de la primul-ministru că programul a fost trimis la Parlament".
Întrebat dacă decizia CC ar putea fi amânată, Zegrean a răspuns: "Se poate întâmpla şi asta".
Curtea Constituţională a dezbătut, sâmbătă, sesizarea prin care a fost contestat votul de încredere al Parlamentului privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului.
Sesizarea a fost făcută de PDL şi Partidul Mişcarea Populară, care consideră că prin formarea unei alianţe cu includerea UDMR, Guvernul Ponta III şi-a modificat programul de guvernare cu care USL a câştigat alegerile.
Situaţie "absolut nouă"
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a susţinut că sesizarea depusă reprezintă o situaţie aboslut nouă şi că judecătorii nu au mai avut până acum de soluţionat astfel de cazuri.
Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au transmis Curţii puncte de vedere faţă de sesizarea cu privire la schimbarea structurii Guvernului.
Cele două birouri consideră că sesizarea este lipsită de temei juridic şi propun respingerea ei.
Autorii sesizării susţin că Parlamentul a încălcat prevederile constituţionale atunci când a validat un nou Guvern, despre care spun că este ilegitim, cu o componenţă diferită de rezultatul alegerilor parlamentare şi, implicit, cu un alt program de guvernare după cooptarea UDMR.