CCR a decis: Modificări neconstituţionale la Statutul parlamentarilor
Parlamentarii PDL au sesizat Curtea Constituţională, în special pe articolul referitor la incompatibilitatea parlamentarilor. CCR a decis neconstituţionalitatea unor prevederi ale Statutului parlamentarilor.
Articol de Mădălina Verman, 27 Februarie 2013, 10:12
UPDATE Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională modificarea adusă la Legea statutului parlamentarilor, referitoare la termenul de 45 de zile în care un senator sau deputat poate contesta în instanţă raportul de evaluare a ANI.
De asemenea, a fost găsită neconstituţională şi schimbarea adusă la conflictul de interese, informează redactorul RRA, Mădălina Verman.
Potrivit unor surse judiciare citate de redactorul RRA, argumentele judecătorilor ar fi că se creează discriminare între celelalte categorii de cetăţeni şi parlamentari în legătură cu termenul de contestare în instanţă a raportului ANI, respectiv o confuzie în legătură cu raportul ANI, iar astfel pe perioada suspendarii parlamentarului cetăţenii nu ar mai fi reprezentaţi în Legislativ.
Decizia este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
În 14 februarie, Partidul Democrat Liberal a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor, aceasta fiind semnată de 24 de parlamentari democrat-liberali şi de liderul grupului PP-DD de la Senat.
"În principal este vorba de un termen care este în afara normelor constituţionale, un termen de 45 de zile, pe care modificarea la Statut îl introduce, termen în care un parlamentar poate să conteste un raport venit de la Agenţia Naţională de Integritate şi care ar determina în mod obişnuit demisia parlamentarului respectiv. În mod obişnuit se foloseşte un termen de 15 zile, în tot dreptul românesc acesta este termenul şi în tot dreptul internaţional nu există un termen de 45 de zile", susţinea la acea dată liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.
Potrivit acestuia, PDL a atacat la CCR Statutul parlamentarilor având ca temei mai multe articole din Constituţie.
''Articolul 16 paragraful 2 arată că nimeni nu este deasupra legii, iar noul text de Statut situează parlamentarii deasupra legii. Pe de altă parte, la articolul 21, referitor la principiile dreptului în România, se arată că părţile au dreptul la un proces echitabil şi într-un termen rezonabil, dar iată că se introduce un termen mult mai lung decât în speţele obişnuite, pentru cetăţeni obişnuiţi, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil şi creează o diferenţiere chiar faţă de celelalte categorii de persoane cu funcţii publice care sunt supuse controlului ANI şi care sunt în continuare pe un termen de 15 zile, în timp ce Statutul parlamentarilor creează un termen de 45 de zile", a precizat Rădulescu.
Totodată, democrat-liberalii mai sesizează că este încălcat art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie prin faptul că textele referitoare la incompatibilitate sunt "echivoce şi nepredictibile".
PDL mai constată în sesizarea sa că modificările la Statut mai încalcă şi art.67 deoarece "Comisia de Statut a stabilit altceva decât a decis plenul reunit".