"Cazul Diaconu" ajunge la Curtea Constituţională
Consiliul Superior al Magistraturii cere Curţii Constituţionale să rezolve ceea ce numeşte conflictul dintre puterea legislativă şi cea judecătorească generat de cazul senatorului Mircea Diaconu.
Articol de Radio România, 31 Octombrie 2012, 19:37
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, a decis să sesizeze Curtea Constituţională privind un conflict de natură constituţională între puterile statului, respectiv între Parlament şi puterea judecătorească, la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate în cazul Mircea Diaconu.
CSM răspunde astfel solicitarii Agenţiei de Integritate, care a acuzat Senatul că refuză să aplice o hotarâre judecatorească irevocabilă.
Mircea Diaconu a fost găsit incompatibil pentru ocuparea simultană a fotoliului de parlamentar şi a celui de director de teatru, dar Senatul a respins cererea de revocare a mandatului, prevazută de lege în acest caz.
Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Haineală a declarat că prin refuzul Senatului de a aplica o hotărâre judecatorească irevocabilă se încalcă legea fundamentală a ţării, Constituţia.
"A apreciat preşedintele Consiliului că este de natură a aduce atingerea ordinii constituţionale, în condiţiile în care o hotărâre judecatorească reprezintă cel mai important act al justiţiei şi este mijlocul prin care se restabileşte ordinea de drept democratică şi se dă eficienţă unor norme de drept. Orice hotărâre judecătorească are o forţă executorie. Prin urmare, în condiţiile în care o hotărâre judecătorească irevocabilă nu este aplicată şi nu este respectată de celelalte autorităţi ale statului, ordinea juridică internă a statului devine o chestiune iluzorie" a afirmat vicepreşedintele CSM.
Agenţia Naţională de Integritate a solicitat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu existenţa unui conflict de natură juridică între puterea judecătorească şi cea legislativă, după ce Senatul a decis să nu întrerupă mandatul liberalului Mircea Diaconu, care are o decizie definitivă în instanţă de incompatibilitate.
Amintim că, după refuzul Senatului de a-i retrage mandatul, Mircea Diaconu declara, marţi, pentru Radio România, că a fost o decizie consecventă cu o alta, luată de Senat, încă din 2008.