Cazanciuc: Nu am fost contactat de Hrebenciuc sau Şova
Robert Cazaciuc a precizat că nu a fost contactat de Viorel Hrebenciuc sau Dan Şova pentru modificarea sau elaborarea unui proiect legislativ privind amnistia şi graţierea.
Articol de Radio România, 24 Octombrie 2014, 13:48
Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc consideră că amnistia şi graţierea pot fi o soluţie pentru supraaglomerarea sistemului penitenciar, dar că o lege în acest sens trebuie adoptată după o dezbatere serioasă.
El spune că un proiect pe această temă se află în Parlament, după ce a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei.
Robert Cazaciuc a precizat că nu a fost contactat de Viorel Hrebenciuc sau Dan Şova pentru modificarea sau elaborarea unui proiect legislativ în acest sens.
"Noi, la un proiect de lege, singurul, de altfel, trecut pe la minister, am dat un aviz negativ. Proiectul se află în Parlament. Este decizia Parlamentului în funcţie de propriile priorităţi, dacă acest proiect va primi un vot pozitiv sau un vot negativ. Amnistia şi graţierea sunt instituţii prevăzute în Constituţie, în lege. Ele pot fi o soluţie pentru supraaglomerare în sistemul penitenciar, dar doar după o dezbatere serioasă în societate, dacă o asemenea lege este necesară şi care ar putea să fie limitele ei", a spus Robert Cazanciuc.
Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu susţine că nu se impune o lege a graţierii şi amnistiei.
"Nu se impune la acest moment nici o lege de amnistie, nici o lege de graţiere, nici abrogarea dispoziţiilor nici lui 13, nici 13 indice 1, nici 13 indice 2 din Legea 78/2000", a spus Livia Stanciu.
Art. 13 din Legea 78/2000 prevede că "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani".