Caz asemănător familiei Bodnariu, în Cehia
Cehia se confruntă cu un caz asemănător cu cel al familiei Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene i-au luat copiii pe motiv de abuz fizic.
Articol de Anca Dragu, 16 Ianuarie 2016, 09:26
Senatorii din Comisia pentru drepturile omului solicită autorităţilor de la Oslo şi de la Bucureşti să acorde o atenţie deosebită rezolvării situaţiei familiei mixte româno-norvegiane Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi în custodie de statul norvegian.
O intervenţie în acest caz au cerut şi europarlamentarii PSD, care s-au adresat ieri preşedintelui Parlamentului European şi Comisarului european pentru Politica de Vecinătate.
În noiembrie anul trecut, Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia i-au separat de părinţi pe toţi cei cinci copii, cu vârste cuprinse între trei luni şi 10 ani, ai familiei românului Marius Bodnariu, un inginer IT, şi a soţiei sale norvegiene Ruth, o asistentă medicală, după ce două dintre fetele mai mari ar fi spus că sunt bătute.
Şi Cehia se confruntă cu un caz asemănător.
"Sunt din Cehia. Mama a doi băieţi, Dennis şi David, care, în mai 2011, mi-au fost luaţi de Agenţia norvegiană pentru Protecţia Copilului. Nu am dreptul să-mi contactez copiii telefonic, nu am voie să-i îmbrăţişez", spune Ewa Michalkova, într-unul din multele sale apeluri la ajutor după ce şi-a pierdut cei doi băieţi în urma unei acuzaţii de molestare sexuală făcută de personalul grădiniţei lor.
Deşi acuzaţiile nu au fost dovedite în ancheta Poliţiei norvegiene, Serviciul de Protecţie a Copilului a propus decăderea mamei din drepturile părinteşti, o decizie finală a tribunalului norvegian urmând să fie luată în februarie.
În octombrie anul trecut, ministrul ceh de externe a înmânat o notă diplomatică de protest adresată Guvernului norvegian şi i-a oferit asistenţă juridică Ewei Michalkova.
Partea norvegiană a ignorat cererile autorităţilor de la Praga, argumentând că statul ceh nu este implicat în caz şi, prin urmare, nu le poate oferi nicio informaţie.
În plus, între cele două ţări nu există niciun acord privind protecţia copilului.
După ce săptămâna aceasta presa cehă a relatat despre încă un caz implicând Norvegia, în care o fetiţă de zece luni a fost luată mamei sale, de cetăţenie cehă, unii experţi au readus în discuţie o propunere mai veche a Oficiului ceh pentru Protecţia Juridică Internaţională a Copilului: minorii cehi să aibă dreptul la protecţie diplomatică, putând fi astfel cerută repatrierea lor.