Cauzele pierdute de România la CEDO, în atenţia Guvernului
Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească, în primele şase luni şi jumătate din 2010, peste 3,1 milioane de euro în urma proceselor pierdute.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 August 2010, 20:34
Guvernul şi Ministerul Justiţiei sunt preocupate să diminueze numărul cauzelor pierdute de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), fiind important ca România să nu se mai afle în situaţia de a pierde procese europene la CEDO, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.
"Este o preocupare a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului pentru a diminua numărul cauzelor pierdute de România la CEDO. Important este ca România să nu mai fie în situaţia de a pierde procese europene la CEDO", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă.
Guvernul a constituit un grup de lucru interministerial cu scopul de a lua măsuri menite să evite condamnările României la CEDO în urma proceselor în materia restituirii proprietăţilor naţionalizate de stat în anii regimului comunist, a informat, marţi, Ministerul Justiţiei.
Potrivit ministerului, statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească, în primele şase luni şi jumătate din 2010, peste 3,1 milioane de euro în urma proceselor pierdute, reprezentând puţin peste un sfert din suma plătită în 2009.
Cele mai multe condamnări ale României în faţa CEDO, 91, au fost date pentru încălcarea dreptului de proprietate, alte 72 fiind primite pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil şi alte 15 pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.
Agenţia Mediafax a prezentat, duminică, un document oficial care relevă că Guvernul a plătit în primul semestru al acestui an despăgubiri impuse statului prin hotărâri pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în sumă de peste 43,39 milioane lei (10,2 milioane de euro), mai mult decât în întreg anul 2009 şi decât suma totală achitată în intervalul 1998-2007.
Potrivit legii, despăgubirile decise de CEDO sunt plătite într-un termen de trei luni de la data la care hotărârea instanţei europene rămâne definitivă.