Catherine Day: România a înregistrat progrese în domeniul justiţiei şi anticorupţiei
România a înregistrat progrese în domeniul justiţiei, lupta anticorupţie la nivel înalt este impresionantă, dar este necesară consolidarea acestor rezultate, precum şi combaterea corupţiei la nivelurile inferioare.
Articol de Cerasela Rădulescu, 15 Aprilie 2015, 07:31
Afirmaţia a fost făcută, marţi, la Bruxelle,s de secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, în timpul audierilor din Parlamentul European privind Mecanismul de Coordonare şi Verificare aplicat Ronmâniei şi Bulgariei.
Audierile au fost organizate de comisia pentru control bugetar a PE, raportor fiind eurodeputata Monica Macovei.
Potrivit corespondentului RRA, eurodeputata Monica Macovei, care aparţine grupului popularilor europeni, a fost cea care a deschis dezbaterea.
Macovei a afirmat că instituţiile judiciare din România sunt astăzi un exemplu pentru multe ţări.
"A fost un mare succes în sensul că a sprijinit pe acei politicieni, puţini, nu mulţi şi instituţiile statului cum este DNA sau ÎCCJ, care voiau într-adevăr să lupte cu corupţia", a spus Macovei.
Prezent la dezbatere alături de alţi eurodeputaţi ai social-democraţilor europeni, Victor Boştinaru consideră că evenimentul "a fost forţare evidentă din partea inţiatoarei, Monica Macovei".
"A fost o forţare evidentă din partea inţiatoarei, Monica Macovei, de a asocia MCV cu finanţările europene", a spus Boştinaru.
MCV a ajutat la evaluarea activităţii DNA, spune procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
"MCV a fost un instrument extrem de util în a identifica obiective, în a identifica măsuri necesare pentru reforma sistemului de justiţie", a afirmat şefa DNA.
Instituit în 2007, în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, raportul pe justiţie din cadrul MCV a fost prevăzut să analizeze domenii cheie ale sistemului judiciar care aveau nevoie de reforme.