Cătălin Predoiu: Unele decizii judecătoreşti afectează economia
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut în cadrul Conferinţei Internaţionale "Justiţia în contextul crizei economice" că, acest domeniu a fost printre puţinele sectoare unde nu au avut loc reduceri semnificative ale bugetului.
Articol de Dana Costea, 11 Martie 2011, 22:21
Demnitarul a subliniat că acum este momentul unei analize serioase a resurselor, arătând că ministerul pe care îl conduce a făcut o restructurare de personal, lucru care nu s-a întâmplat în alte instituţii din sistem, precum CSM.
Ministrul de resort a afirmat că anumite decizii ale magistraţilor, managementul defectuos sau evenimente care pun în discuţie integritatea celor din sistemul judiciar afectează economia.
"Jurisprudenţa neunitară afectează direct economia, provoacă neîncredere investitorilor, atât celor prezenţi în această ţară, care încep să apeleze din ce în ce mai des la arbitraje instituţionalizate în cadrul Camerelor de Comerţ, semn de neîncredere faţă de sistem, dar şi faţă de cei care intenţionează să acceseze România şi care iau în calcul costuri mărite în mediul legislativ şi judiciar", a precizat ministrul justiţiei.
Cătălin Predoiu a afirmat că sunt cazuri de magistraţi care au aplicat în mod eronat jurisprudenţa CEDO, iar Ministerul Justiţiei primeşte memorii din partea cetăţenilor, care semnalează acordarea de despăgubiri pe probe "discutabile".
"Dau exemple din anii 2000-2008 în materie salarială, fapt constatat prin decizia Curţii Constituţionale. Asistăm şi astăzi la unele decizii care afectează execuţia bugetara şi contribuie la creşterea costurilor finanţării externe a deficitului bugetului de stat. Este vorba de decizii care aplică eronat jurisprudenţa CEDO sau pur şi simplu de erori judiciare. Avem cazuri de despăgubiri acordate pentru exproprieri pe baza unor probe mai mult decât discutabile şi ştim asta din memorii care ne sosesc la minister", a mai spus ministrul justiţiei.