Cătălin Predoiu, premier interimar
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a fost numit,luni, de preşedintele Traian Băsescu, premier interimar.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Februarie 2012, 12:43
Preşedintele României a semnat decretul de numire a lui Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.
"Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc şi, în temeiul articolelor 94 lit. (c), 100 alin. (1), 106 şi 107 alin (3) din Constituţia României republicată, precum şi al articolelor 5 şi 9 alin (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, a semnat Decretul de numire a domnului Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern", informează Administraţia prezidenţială.
Cătălin Predoiu nu este membru de partid şi a deţinut portofoliul Justiţiei în mai multe Cabinete.
Primul mandat l-a deţinut în ultima parte a mandatului Guvernului Tăriceanu, iar apoi a fost desemnat şi în Cabinetul Boc.
Numirea ca premier interimar al lui Cătălin Predoiu vine după ce, luni, la finalul şedinţei de guvern, Emil Boc a anunţat că demisionează din funcţia de premier al României pentru a tensiona detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde stabilitatea economică a ţării.
Emil Boc: Nu mă agăţ de putere
Totodată fostul premier a lansat un apel la clasa politică pentru trecerea prin Parlament a unui nou guvern care să consolideze creşterea economică a ţării.
Emil Boc a adăugat că este mai puţin important pentru el dacă rămâne pe fotoliul de premier până la alegerile din noiembrie, primordială fiind stabilitatea economică a ţării.
Fostul premier a ţinut să precizeze că depunerea demisiei dovedeşte că "nu se agaţă de putere" şi a subliniat că "nu avem un risc de neplată a salariilor şi pensiilor", iar stabilitatea înseamnă şansa în viitorul apropiat de mărire a salariilor şi pensiilor.
El a explicat că a luat aceste decizii gândindu-se la viitorul României şi că acestea au fost luate "nu pentru că am dorit , ci pentru că a trebuit".
Opoziţia salută demisia lui Emil Boc
Copreşedintele USL, Crin Antonescu, susţine că plecarea premierului Emil Boc este o victorie a românilor care au protestat în stradă dar şi un prim pas către soluţionarea crizei politice şi către organizarea de alegeri anticipate.
"Plecarea Guvernului Boc este un prim pas către soluţionarea crizei politice şi este deschiderea drumului către alegeri anticipate, ca singură formulă democratică solidă pentru reaşezarea vieţii politice româneşti pe un făgaş normal", a spus Crin Antonescu.
Liderul PNL a calificat Guvernul Boc ca fiind cel mai "corupt" guvern din istoria postdecembristă a României.
"Este plecarea celui mai incompetent, mai corupt şi mai mincinos guvern din istoria România, cel puţin de după 1989", a spus Antonescu.
Victor Ponta : Suntem dispuşi să discutăm "o formulă responsabilă"
Preşedintele PSD Victor Ponta susţine că prin demisia premierului Emil Boc, s-a făcut primul pas pentru declanşarea alegerilor anticipate.
El a dat asigurări că opoziţia este dispusă să discute orice "formulă responsabilă" şi a precizat că USL doreşte declanşarea de alegeri parlamentare anticipate, dar că până atunci susţine "stabilitate şi echilibru".
"Cred că putem face o tranziţie democratică", a apreciat Ponta.este un prim pas către soluţionarea crizei politice şi către organizarea de alegeri anticipate.