Cătălin Predoiu:Noile coduri au fost făcute pentru România, nu pentru Comisia Europeană
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că data concretă a intrării în vigoare a noilor coduri, civil şi penal, va fi stabilită de Parlament.
Articol de Alina Dobrinescu, 15 Aprilie 2011, 15:25
El a precizat că cele două acte normative nu au fost făcute doar pentru ca România să aibă imagine bună în rapoartele de ţară sau în faţa experţilor europeni.
"Noi am făcut aceste coduri pentru noi, pentru România, pentru sistemul judiciar şi pentru justiţie. Este foarte adevărat însă că, în acest moment, proiectul acesta a căpătat un interes european. Ştim că succesul implementării acestor coduri va influenţa în perspectivă rapoartele de ţară şi prin acestea alte interese majore ale României în plan european", a declarat Cătălin Predoiu.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a transmis vineri magistraţilor că noile coduri se vor aplica, chiar dacă există experienţa unor astfel de documente adoptate, dar care nu au ajuns să fie puse în aplicare.
"Primul mesaj pe care aş vrea să îl adresez: codurile acestea se vor aplica şi spun asta pentru că ştiu că dvs aţi mai cunoscut experienţa dezbaterii unor coduri elaborate, dar care nu au mai fost puse în aplicare. Nu intru în detalii teoretice, vă asigur că fac o afirmaţie bazată pe date certe, privind decizii politice, privind voinţa politică de a le pune în aplicare, privind importanţa lor pentru situaţia României nu numai în privinţa justiţiei, ci în general în concertul european. Aceste coduri se vor aplica, trebuie să plecăm de la această premisă", a afirmat Predoiu, prezent la seminarul "Pregătirea implementării noilor coduri: instituţii noi procesual-penale".
Ministrul justiţiei le-a spus celor prezenţi să aibă încredere că acest proiect va reuşi şi că executivul va trata cu responsabilitate implementarea lui.
Cătălin Predoiu susţine şi că există în sistem capacitatea profesională, resursele necesare pentru asimilarea codurilor, a conţinutului normativ şi buna lui aplicare.
"Nu cred că exagerez dacă spun că poate este unul dintre cele mai importante proiecte instituţionale, nu numai în Justiţie, dar în general în societatea românească în ultimii ani", a mai subliniat Predoiu.
Preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, susţine la rândul său că noile coduri ar trebui să intre în vigoare la cel puţin zece luni de la finalizarea unor studii de impact, care pot arăta ce resurse umane şi materiale sunt necesare.
"Ca profesionist pot să spun un punct de vedere personal dacă vreţi, sigur că urmează să discutăm detaliat acest lucru. Codurile ar trebui să intre în vigoare la cel puţin 10 luni după finalizarea studiilor de impact. Sigur că şi sistemul trebuie să reacţioneze benefic, să ofere datele necesare pentru realizarea acestor studii de impact. Ele sunt mai mult decât utile, sunt necesare pentru a vedea ce resurse umane şi materiale şi unde anume trebuie concentrat", a afirmat şeful CSM, prezent la seminarul 'Pregătirea implementării noilor coduri: instituţii noi procesual-penale".