Cătălin Baba:Toţi copiii vor merge la şcoală
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a dat asigurări, în cadrul unei conferinţe de presă, că în următorul an şcolar, la clasa pregătitoare şi la clasa I vor figura între 100 şi 150.000 de elevi.
Articol de Simona Mihăescu, 24 Februarie 2012, 16:19
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, au analizat, vineri, situaţia înscrierii copiilor în şcoli şi au convenit că ordinul emis deja de minister pentru stabilirea acestor proceduri nu trebuie modificat, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
El a precizat că părinţii vor avea dreptul de a-şi înscrie copiii la orice şcoală doresc şi fără o evaluare şcolară prealabilă, după un calendar clar stabilit, şi anume în şcolile apropiate locuinţei, până la 5 martie, sau la alte şcoli, în intervalul 5-20 martie.
La rândul său, ministrul învăţământului Cătălin Baba a afirmat categoric că toţi toţi copiii vor merge la şcoală.
''Toţi copiii vor merge la şcoală. Nu o să avem copii care să nu aibă acces la educaţie. Fiecare părinte a intrat în posesia unei broşuri (n.r. - referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare), a afirmat acesta.
Clasa pregătitoare, cel mult 25 de elevi
El a subliniat că într-o clasă pregătitoare nu vor fi înscrişi mai mult de 25 de elevi şi a adăugat că Ministerul va aviza suplimentarea numărului de clase pregătitoare şi va asigura dotarea acestora acolo unde şcolile dispun de infrastructura necesară.
Baba a estimat că, în următorul an şcolar, vor fi înscrişi între 100-150.000 elevi la clasa pregătitoare şi la clasa I.
"Ar fi fundamental greşit, iar ministerul nu doreşte să crească numărul de copii dintr-o sală de clasă peste 25. Toate studiile arată că acest lucru ar fi o greşeală. Deci, nu o să acceptăm clase mai mari de 25 de elevi, este o condiţie a calităţii învăţământului", a arătat Baba, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Cătălin Baba a dat asigurări că ministerul de resort are alocate resursele bugetare necesare pentru achiziţionarea mobilierului şi materialelor didactice destinate claselor pregătitoare, dar nu a dorit să precizeze care este suma prevăzută, motivând că astfel firmele vor avansa oferte la preţuri maximale.
Ministrul a ţinut însă să precizeze că procedurile actuale pentru înscrierea elevilor în şcoli au fost specificate printr-un ordin ministerial încă din 2005, iar de anul acesta a fost inclus şi un calendar exact, care poate fi consultat pe pagina de internet a ministerului sau pe "site-ele" inspectoratelor şcolare.
"Toate materiale referitoare la calendare, la documente de care este nevoie pentru a merge ca să-ţi înscri copilul la şcoală, toate se regăsesc pe site-ul ministerului, pe site-ele inspectoratelor şcolare", a anunţat el.
0800.801.100, numărul reclamaţiilor
El a subliniat că părinţii nu vor fi obligaţi să achite diverse sume de bani pentru a-şi înscrie copiii la şcolile dorite şi a indicat un număr de telefon, 0800.801.100, la care pot fi semnalate eventuale cazuri de corupţie.
Procesul părinţi - Ministerul Educaţiei continuă
Întrebat de jurnalişti dacă procedura va fi totuşi modificată în urma proceselor intentate de părinţi, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a replicat că deciziile instanţei trebuie respectate.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, vineri, pentru 28 februarie judecarea cererii mai multor părinţi de anulare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, care ar urma să înceapă în 5 martie.
Părinţii au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Educaţiei nemulţumiţi că în urma acestui act normativ nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât în şcolile de care aparţin cu domiciliul.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Ministerului Educaţiei au cerut instanţei amânarea cauzei în vederea pregătirii apărării, arătând totodată că nu a fost îndeplinită procedura de citare.
În acţiunea depusă la instanţă părinţii arată că Ordinul 3064/2012 este neconstituţional, că le îngrădeşte mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale prevăzute de Constituţie şi că pentru asumarea lui societatea civilă, părinţii şi cadrele didactice nu au fost consultaţi.
Etapele înscrierilor
Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, prima etapă a înscrierilor s-a desfăşurat în intervalul 5-16 martie, când părinţii au depuse cererile de înscriere a copiilor la şcoala de circumscripţie.
A doua etapă a înscrierii are lor în perioada 20-27 martie, când sunt completate cererile de către părinţii care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară, pe locurile rămase libere.
A treia etapă va fi între 23 şi 25 martie, când are loc înscrierea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie.
Ultima etapă de înscriere cuprinde două perioade.
Între 2 şi 9 mai are loc înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial din lipsă de locuri.
Ulterior, între 11 şi 18 mai vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nicio altă unitate.