Cât costă corupţia?
Potrivit unui studiu realizat de OLAF la iniţiativa Monicăi Macovei, costurile directe cauzate de corupţie în opt ţări membre UE sunt estimate între 1,4 şi 2,2 miliarde de euro.
Articol de Radio România, 01 Octombrie 2013, 16:28
Europarlamentarul Monica Macovei a lansat studiul "Identificarea şi reducerea corupţiei în achiziţiile publice în Uniunea Europeană", solicitat de Comisia Europeană, reprezentată prin Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF).
Studiul a fost realizat în opt state membre, printre care şi România, şi cuprinde un prim calcul al pierderilor în bani provocate de corupţia la achiziţii publice.
Potrivit lui Macvovei, studiul arată că în 2010, în opt ţări membre UE, în cinci domenii de activitate (drumuri şi căi ferate, apă şi deşeuri, construcţii urbane, formare profesională şi cercetare şi dezvoltare), costurile directe cauzate de corupţie sunt estimate între 1,4 şi 2,2 miliarde de euro.
"Pentru prima oară, nu se măsoară doar percepţia oamenilor despre corupţie, ci avem cifre exacte. Cât costă corupţia, şi nu e vorba de suma care pleacă de la mine în buzunr la tine în buzunar ca să iau un contract, ci diferenţa, de exemplu, dintre preţul de piaţă al unui kilometru de autostradă şi preţul din contract, care poate fi de 10 ori mai mare decât preţul de piaţă. Ăsta e costul corupţiei. Şi ceea ce ne spune acest studiu, de exemplu, este că în anul 2010, în opt state din Uniunea Europeană, în cinci domenii, inclusiv construcţii de autostrăzi, căi ferate şi alte domenii, s-au pierdut, din cauza corupţiei, între 1,4 miliarde şi 2,2 miliarde de euro", a spus Macovei.
"Cifrele acestea sunt mai mult decât orice. Cu banii ăştia putem face şcoli, spitale, putem creşte pensii, putem investi în sănătate, în cercetare, în noi, în oameni", a adăugat Macovei.
Studiul a fost realizat de OLAF la iniţiativa Monicăi Macovei şi s-a făcut pe opt state membre UE: Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, România, Polonia şi Spania.
Potrivit europarlamentarului PDL, costul studiului a fost de 1,35 milioane de euro.
Macovei a apreciat că studiul trebuie continuat la nivelul tuturor statelor membre ale UE.