"Casa Verde", un program eficient pentru cetăţeni
Premierul Emil Boc şi ministrul mediului, Laszlo Borbely, au vizitat, marţi, două obiective din comunele dâmboviţene, Conţeşti şi Dobra, ce au accesat programul guvernamental”Casa Verde” şi utilizează energie regenerabilă.
Articol de Petruţa Obrejan, 23 August 2011, 18:18
Cele 40.000 de familii care au accesat programul ”Casa Verde”, vor putea beneficia, spunea ministrul mediului, Laszlo Borbely, de centrale bazate pe energie solară.
Potrivit ministrului, cetățenii interesați prmesc din partea statului, după îndeplinirea unor formalități, între 6.000 și 8.000 de lei.
”Te duci la Agenția de Mediu Județeană, depui dosarul, prezinți că ești proprietar, unele documente, un cont la bancă, termini investiția, vii cu recepția, cu factura, și virăm banii în cont. Anul trecut au fost 18.000 de dosare, în șase luni de zile, când au aflat (…)că funcționează acest program, că e credibil, că statul ajută cetățeanul cu între 6.000 și 8.000 de lei, atunci, sunt peste 40.000 care au accesat acest fond și anul acesta, numai într-o lună, au venit 23.000 de oameni”, a explicat Laszlo Borbely.
Programul ”Casa Verde”, un program eficient și de succes
Programul ”Casa Verde” este un program de viitor, care prin utlizarea energiilor regenerabile, afirma șeful Executivului, Emil Boc, permite reducerea cheltuielilor la întreținere, deci facturi mai mici, și nu în ultimul rând protejează mediul.
”Sursele care nu sunt regenerabile, prin excelenţă, vor avea o problemă, că vorbim de gaz, de alte forme de energie, e vorba de o politică a viitorului, trebuie să ne concentrăm pe aceste surse regenerabile”, a susținut premierul.
În opinia sa, orizontul privind evoluţia preţului gazelor naturale, nu este unul foarte optimist.
Programele guvernamentale vor continua
Emil Boc a afirmat că programul ”Casa Verde” face parte din politica de investiţii a Guvernului, prin care doreşte să stimuleze creşterea economică.
”Investiţiile reprezintă cheia de putea asigura creşterea economică de care are nevoie ţara şi mai ales în trimestrul III cu atât mai mult avem nevoie, în condiţiile în care turbulenţele de pe pieţele internaţionale au condus începând cu luna iunie la o încetinire a ritmului producţiei industriale sau a exporturilor, de aceea trebuie să fim pregătiţi şi precauţi şi să susţinem investiţiile de la noi din ţară”, a mai spus Boc.
El şi-a exprimat speranţa că producţia agricolă din acest an va compensa turbulențele apărute pe piața europeană și nu numai.
”Sper ca anul agricol să compenseze această încetinire relativă a producţiei industriale şi a exporturilor din luna iunie, să ne putem atinge ţinta de 1,5% de creştere economică pe 2011 - deocamdată suntem în graficul acesteia, dar trebuie să fim extrem de precauţi”, a explicat premierul.
El a adăugat căceea ce se întâmplă în Europa poate avea repercusiuni şi economiei românești.
”Ce se întâmplă în Europa poate avea implicaţii şi asupra României din perspectiva scăderii ponderii exporturilor sau a producţiei industriale sau comenzilor din industrie şi de aceea trebuie să păstrăm motoarele interne ale investiţiilor”, a susținut șeful Executivului.
Și de această dată, premierul a recomandat ”precauție maximă”și moderație în aplicarea politicilor bugetare.
”Nu avem voie să facem niciun fel de exces, de pas lateral, de politică greşită în domeniul bugetar care ar putea compromite creşterea economică sau stabilitatea macroeconomică. Precauţie maximă şi investiţie atât cât este posibil”, a mai spus Emil Boc.