"Casa verde a început cu dreptul"
Primii 65 de beneficiari ai programului "Casa Verde" din judeţul Covasna au semnat, vineri, la Sfântu Gheorghe, contractele de finanţare.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Iulie 2010, 17:11
Contractele de finanţare pentru programul "Casa Verde" au fost semnate în prezenţa ministrului Mediului, Borbely Laszlo, care s-a declarat mândru de faptul că judeţele din Transilvania sunt printre primele din ţară la acest program.
Borbely a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că, deşi au existat opinii, înainte de lansarea programului "Casa Verde" potrivit cărora acesta nu poate porni în acest an, programul s-a bucurat de succes, în special în judeţele din Ardeal.
"Astăzi (vineri - n.r.) predăm aceste 65 de contracte semnate, aici, în judeţul Covasna, judeţ care este în top. Este un program care merge mai departe", a spus ministrul, care s-a declarat mândru, în calitate de ardelean, că, pe lângă Bucureşti, judeţele din Transilvania sunt printre primele din ţară la acest program.
Borbely a încurajat persoanele interesate să participe la programul "Casa Verde" să depună dosare în continuare, menţionând că banii nefolosiţi vor fi realocaţi în judeţele în care există cerere, informează Mediafax.
Judeţului Covasna i-au revenit 1,28 de milioane de lei din bugetul total al programului "Casa Verde" finanţat de Ministerul Mediului, iar până în prezent au fost depuse peste două sute de cereri.
În urmă cu câteva zile, Borbely declara într-o conferinţă de presă că programul "Casa Verde" a început cu dreptul, arătând că peste 22 de milioane de lei din cele 110 milioane de lei alocate în acest an persoanelor fizice participante în program au fost deja alocate.
Potrivit statisticii MMP, cele mai multe dosare au fost depuse în judeţele Bihor (541), Harghita (424) şi Covasna (192). Cele mai puţine dosare au fost depuse în judeţele Călăraşi (7), Brăila (9) şi Caraş-Severin şi Galaţi (câte 13).
Programul "Casa Verde" a început la 1 iulie, dată de la care proprietarii de case îşi pot deschide dosarul în baza căruia, după finalizarea lucrării, pot beneficia de subvenţiile de la stat pentru completarea sistemelor de încălzire tradiţionale cu unele ecologice.
"Singura modificare a fost creşterea subvenţiei pentru centralele cu pelete şi rumeguş de la 3.000 de lei, cât intenţionam să dăm la început, la 6.000 de lei. Pentru panouri solare subvenţia rămâne de 6.000 de lei, iar pentru pompele de căldură, de 8.000 de lei, aşa cum era planificat", spunea, în 21 iunie, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Scopul programului "Casa Verde" este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, prin instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.
Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului de Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei