Carnea de cal, la control
România începe de vineri, la recomandarea Comisiei Europene, teste pentru determinarea ADN-ului de cal în produsele alimentare etichetate ca având în compoziţie carne de vită.
Articol de Simona Mihăescu, 01 Martie 2013, 10:41
În paralel, sunt controlate toate unităţile de sacrificare şi depozitele din ţară.
Într-un comunicat remis de Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se precizează că, la recomandarea Comisiei Europeane, România trebuie să efectueze, de la 1 martie, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau sunt etichetate ca având în compoziţie carne de vită.
Potrivit documentului, tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt carne tocată, carne preparată (mici traşi, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată etc) din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri.
Controalele au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conţinând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal, precizează comunicatul citat.
În ceea ce priveşte detectarea reziduurilor de fenilbutazonă, recomandarea Comisiei este de a se preleva o probă de carne de cal la 50 tone.
România va trebui să efectueze un număr de 168 de probe, care vor fi recoltate din abatoare şi unităţi de tranşare independente, începând tot cu data de 1 martie.
Prelevarea probelor destinate controalelor oficiale pentru proteina de cal şi reziduuri de fenilbutazonă, ambalarea şi transportul acestora la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare.
Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de către Uniunea Europeană, cu un maxim de 300 Euro /test, precizează ANSVSA.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că aşteaptă clarificări de la Atena privind lotul de carne tocată în care s-ar fi găsit urme de carne de cal şi că, în câteva zile, vor fi gata şi analizele probelor luate de la firma care a exportat în Grecia respectivelor pachete congelate.
"Am luat legătura şi cu ambasada şi cu autoritatea veterinară de la Atena şi ne-au informat că în cursul zilei de astăzi vor introduce în sistemul rapid de alertă al Uniunii Europene. Nu avem identificate loturile la care fac referire. Din ceea ce ne-au spus în discuţiile de astăzi este vorba de o societate din România, alta decât cele două care au fost luate anterior în discuţie, o societate care a exportat de data aceasta direct în Grecia, nu prin acel intermediar pe care l-am avut în toate cazurile de până acum", a spus Constantin.
Autoritatea pentru Alimentaţie de la Atena susţine că agăsit ADN de cal în mostrele prelevate dintr-un lot de carne importată din România, etichetată ca fiind carne de vită.