Care sunt condițiile UDMR pentru acceptarea alegerilor anticipate
UDMR ar putea susţine varianta alegerilor anticipate doar dacă ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern va fi dezbătută în Parlament şi va suporta anumite modificări.
Articol de Amalia Bojescu, 11 Februarie 2020, 15:34
Liberalii încearcă să convingă cât mai multe formaţiuni că anticipatele sunt soluţia corectă la situaţia politică actuală.
Premierul desemnat a invitat la Palatul Victoria, reprezentanţii mai multor partide pentru discuţii pe această temă.
Deocamdată la întâlnire au fost doar reprezentanţi de la UDMR.
UDMR ar putea susţine varianta alegerilor anticipate doar dacă ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern va fi dezbătută în Parlament şi va suporta anumite modificări.
Este ştiut faptul că Uniunea nu este de acord cu posibilitatea ca alegătorul să voteze în orice judeţ pe liste suplimentare.
De aceea, spunea preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a încercat să îl convingă pe premierul desemnat Ludovic Orban să accepte o dezbatere parlamentară din care să rezulte un proiect de lege de organizare a alegerilor anticipate constituţional, pentru că, afirma liderul unional, sunt unele puncte în ordonanţă care nu respectă legea fundamentală.
Kelemen Hunor mai preciza că ia în calcul sesizarea Avocatului Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională această ordonanţă, pentru că este inacceptabil să se schimbe regulile în timpul jocului, şi a adăugat că este suficient timp pentru dezbateri parlamentare.
Kelemen Hunor:Nu e nicio grabă. Avem un guvern care administrează treburile ţării şi dacă pică al doilea guvern condus de Orban, tot ei rămân interimari. De aceea, eu cred că nu ar trebuit nici să respingem, nici să votăm până când nu vedem dacă se poate modifica ordonanţa de urgenţă în Parlament.
UMDR a fost prima formaţiune politică ce a mers la Guvern pentru discuţii pe tema alegerilor anticipate. Urmează în această după amiază Uniunea Salvaţi România.