Care sunt beneficiile unui TVA de 9% la alimente?
Printre posibilele beneficii ale reducerii TVA la alimente se numără reducerea evaziunii fiscale, încurajarea producţiei interne şi sprijinirea investiţiilor în agricultură.
Articol de Sergiu Şteţ, 05 Noiembrie 2012, 13:43
Guvernul a anunţat că intenţionează să reducă TVA-ul la alimente, însă adoptarea unei astfel de decizii depinde de rezultatul discuţiilor cu delegaţia Comisiei Europene, a Băncii Mondiale şi FMI, care începe marţi o vizită de mai multe zile în România.
O cotă redusă a TVA la alimente, probabil de 9%, va afecta negativ veniturile la buget.
Guvernul speră însă ca TVA-ul mic să reducă evaziunea fiscală foarte mare în domeniul produselor agricole şi a celor alimentare.
Din punct de vedere practic, la vânzarea alimentelor ar urma să fie folosit tot un TVA de 24%.
Diferenţa va apărea la producătorii care vând legal alimente.
În cazul în care decizia va fi adoptată, aceştia vor avea dreptul să solicite restituirea a 15 şi cele 24 de procente ale cotei de TVA, dacă prezintă o factură.
Premierul Victor Ponta a explicat efectele unei astfel de proceduri de returnare a unei părţi din TVA-ul încasat la alimente.
"Conform studiilor şi evaluărilor pe care noi le-am făcut, pe termen chiar scurt, adică în câteva luni, un TVA diferenţiat în acea procedură în care se emite factură 24%, după care, pe baza acelei facturi, producătorul primeşte înapoi 15%, va scoate la fiscalizare piaţa neagră a produselor agricole. În al doilea rând, va încuraja producţia internă şi în al treilea rând, sigur că va sprijini foarte mult cu acei 15% investiţiile în continuare în agricultură", a spus premierul.
Produsele agricole sau alimentele la care s-ar putea aplica această schemă de returnare a unei părţi din TVA ar urma să se decidă după discuţiile cu experţii delegaţi ai FMI, care durează până la jumătatea acestei luni.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi cei ai Ministerului Agriculturii vor trebui să analizeze cu delegaţia de experţi internaţionali efectul pe care îl va avea asupra veniturilor la buget o astfel de returnare de TVA.
Pe lângă contribuţiile din asigurările sociale, aşa-numitele CAS-uri, încasările din TVA sunt una dintre principalele surse din care se alimentează bugetul.
Conform execuţiei bugetare pe trimestrul trei de anul acesta, perioada iulie-septembrie inclusiv, autorităţile au încasat din TVA peste 12,5 miliarde de lei, adică mai bine de un sfert din totalul veniturilor la buget, de 48 de miliarde de lei.
Conform aceleiaşi execuţii bugetare, încasările din TVA şi CAS-uri reprezintă peste jumătate din veniturile bugetului. Reducerea lor ar putea crea probleme la finanţarea cheltuielilor bugetare, dintre care cele mai importante sunt asistenţa socială şi cheltuielile de personal, aproape 60% din buget.