Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 februarie
Cardul de sănătate este un intrument nou, în baza căruia fiecare asigurat din sistemul medical românesc poate primi un serviciu medical.
Articol de Radio România, 02 Ianuarie 2015, 11:22
Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate ar putea deveni obligatoriu de la 1 februarie, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.
Asiguratul va suporta costurile unui nou card în cazul îl pierde sau sunt modicate datele personale de identificare, mai prevede proiectul.
În plus, eliberarea unui nou card durează 30 de zile de la solicitare, iar în acest timp, acordarea serviciilor medicale se va face pe baza unei adeverinţe eliberate de casele de asigurări de sănătate.
Distribuirea cardurilor de sănătate a început în septembrie, iar la jumătatea lunii trecute peste 12 milioane erau deja la asiguraţi.
Cardurile de sănătate care nu au fost distribuite prin serviciile poştale vor fi trimise de casele de asigurări către medicii de familie pe parcursul lunii ianuarie, iar pacienţii le vor putea ridica de la aceştia.
"În acest moment peste 12,5 milioane de carduri au fost deja distribuite, au ajuns la asiguraţi. Aproximativ un milion de carduri se vor întoarce la casele de asigurări pentru asiguraţii care nu am fost găsiţi acasă de factorii poştali. Ele vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie, aşa vor ajunge ele la asiguraţi. Cel care va pierde cardul va trebui să plătească pentru eliberarea unui alt card în termen de 30 de zile. Important este că asiguraţi pot să fie liniştriţi, toată lumea va beneficia de servicii medicale în continuare, fără probleme", a declarat, pentru Radio România Actualități, Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Acces la istoricul de sănătate al pacientului
Cardul de sănătate este un intrument nou, în baza căruia fiecare asigurat din sistemul medical românesc poate primi un serviciu medical.
Prin intermediul cardului, medicul are acces la toate datele şi la istoricul de sănătate ale pacientului.