Capitala României, scena unor proteste de amploare. Peste 40.000 de oameni în stradă
Între 40.000 și 50.000 de oameni au protestat la București împotriva intenției Guvernului de a promova prin ordonanţe de urgenţă graţierea unor deţinuţi şi modificarea codurilor penale.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Ianuarie 2017, 22:23
Capitala României a fost, a doua duminică la rând, scena unor proteste de amploare faţă de intenţia Guvernului, de a promova prin ordonanţe de urgenţă graţierea unor deţinuţi şi modificarea codurilor penale.
Forţele de ordine estimează că duminică seară au ieşit în stradă, la Bucureşti, între 40 de mii şi 50 de mii de oameni, depăşind cu mult participarea la protestele din noiembrie 2015, de după incendiul din clubul Colectiv.
Corespondență de Bogdan Isopescu, reporterul RRA care i-a însoţit pe protestatari încă de la ora 17:00.
Pe tot parcursul protestului de la Piaţa Univeristăţii, prin Piaţa Constituţiei şi până la Piaţa Victoriei, marşul a fost destul de liniştit cu momente în care protestatarii au scandat.
De îndată însă ce au ajuns în faţa Guvernului, în Piaţa Victoriei, lucrurile s-au schimbat şi a fost un vuiet continuu.
Lozincile se îndreptau împotriva Guvernlui, a PSD, împotriva corupţiei şi în favoarea activităţii DNA.
Protestatarii au strigat " Hoţii!" , "DNA să vină, să vă ia!", " România cere, fără graţiere!", "PSD, ciuma roşie!", sau "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!".
În mare parte, protestatarii au fost sub 50 de ani, oameni cu care am stat de vorbă şi care ştiau de ce au venit, care sunt criticile şi ce modificări sunt aduse celor două coduri penale.
"CNA este o instituţie care dormitează de ani buni de zile. Ministerul Justiţiei - pentru că Ministerul Justiţiei este o piesă foarte importantă în întregul angrenaj al acestor ordonanţe de urgenţă - şi Guvernul, pentru că, până la urmă acolo s-a acumulat puterea de decizie".
"Fără amnistie, la puşcărie!"
"Ne supără partea asta de amnistie, cu eliberarea oamenilor, inclusiv celor cu violenţa în familie, care nu este tratată suficient de serios la noi în ţară".
"Protestăm împotriva ordonanţei de urgenţă a graţierii şi amnisiterii puşcăriaşilor, inclusiv a condamnaţilor penali, care poate să includă şi pe... De fapt este dată mai mult pentru cei de la putere, au declarat protestatarii", au spus protestatarii.
Pe tot traseul nu au existat incidente, nu am văzut agitaţie, mai degrabă a fost un protest decent, printre ultimele fraze strigate de protestatari în Piaţa Victoriei a fost solicitarea demisiei guvernului, un guvern pe care îl consideră corupt, orientat către satisfacerea nevoilor anumitor persoane în detrimentul intereselor majorităţii.
Proteste și în țară
Oamenii au ieşit în stradă în această seară şi în alte oraşe.
Cele mai ample proteste cu aproximativ 10 mii de participanţi au avut loc la Cluj şi la Sibiu. Mii de persoane au manifestat şi la Timişoara, Braşov, Iaşi sau Ploieşti, iar de ordinul câtorva sute s-au aflat în stradă la Constanţa, Galaţi sau Craiova.