Canicula determină Ministerul Sănătăţii să ia măsuri de urgenţă
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti, măsuri de urgenţă, pentru diminuarea riscurilor medicale cauzate caniculă.
Articol de Simona Mihăescu, 12 August 2014, 13:23
Solicitarea ministrul Sănătăţii vine ca urmare a informării meteorologice a Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), pentru perioada 12-14 august, în care temperaturi vor fi caniculare, informează Agerpres.
"ANM a informat marţi că vremea va fi călduroasă, caniculară, iar în zonele de câmpie şi de podiş vor fi atinse temperaturi între 35 şi 37 grade. De asemenea, indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. Ministerul Sănătăţii(MS) solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere, se arată într-un comunicat al ministerului.
De asemenea, se solicită intensificarea acţiunilor de colaborare a direcţiilor de sănătate publică cu autorităţile administraţiei publice locale în stabilirea locurilor de amplasare a punctelor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi distribuire a apei potabile, stabilirea modului de informare-colaborare în vederea operativităţii acestei activităţi în perioadele de caniculă.
În ceea ce priveşte populaţia, Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
Conform comunicatului de marţi al MS, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
Medicii sfătuiesc să se consume, în fiecare zi, cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
Potrivit acestora, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului.
Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii recomandă agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.
Conform sursei citate, aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri/ persoană/ schimb, şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri, se mai scrie în comunicatul remis Agerpres.