Candidaţii pentru Consiliului Superior al Magistraturii, validaţi
Comisia Juridică a Senatului i-a validat pe candidaţii aleşi de judecători şi procurori pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii.Foto:Agerpres
Articol de Diana Surdu, 14 Decembrie 2010, 11:26
Comisia Juridică a Senatului a validat cei 11 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii aleşi prin structurile specifie ale judecătorilor şi procurorilor.
Senatorii jurişti au recomandat ca membri din partea societăţii civile pe Victor Alistar şi pe Corina Dumitrescu, pentru a face parte din CSM.
Ultimul cuvânt aparţine însă plenului Senatului, care urmează să valideze sau nu, miercuri, în urma unui raport întocmit de Comisia Juridică a Senatului noua componenţă a viitorului CSM.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Senatul trebuie să ţină cont la validarea membrilor CSM de decizia Tribunalului Bucureşti, care a invalidat un al doilea mandat în Consiliul pentru un judecător.
Şeful statului a arătat ieri că este o problemă de credibilitate a CSM nerespectarea condioţiei unui singur mandat.
Audierea a avut loc în condiţiile în care stabilirea noii componenţe a CSM nu este clarificată.
Uniunea Judecătorilor din România a cerut membrilor Comisiei Juridice din Senat să refuze validarea noilor membri aleşi care au candidat pentru un al doilea mandat, respectiv, judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, precum şi procurorul Dan Chiujdea, pentru că alegerea lor s-ar fi făcut cu încălcarea legii.
Natalia Roman, judecător şi preşedintele Uniunii Judecătorilor spune că dacă textul legi interzice unui membru al CSM să candideze pentru al doilea mandat, nu se poate ca prin votul colegilor să se invalideze textul de lege.
"Dacă un text de lege interzice ca un membru al CSM în funcţie să candideze pentru un al doilea mandat, nu se poate ca printr-un vot dat de colegi să se invalideze, să spunem, acest text de lege", susţine Natalia Roman.
CSM susţine că pentru funcţia de membru al Consiliului candidatura a fost validată sau invalidată de către filtrele independente de CSM prevăzute de lege.
"Nici o autoritate publică nu are căderea de a sugera soluţii de urmat cât timp se derulează o procedură legală, indiferent în faţa căreia dintre puterile statului aceasta se desfăşoară" spune Cecilia Morariu, judecător, purtător de cuvânt al CSM.
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că este o problemă de credibilitate a Consiliului nerespectarea condiţiei unui singur mandat.
"Cel mai delicat aspect poate decurge din faptul că pe 12 ianuarie îşi încheie mandatul actualul CSM, iar în cazul în care nu am avea o lege prin care să prelungim, dacă este nevoie, mandatul acestui CSM, până la clarificările necesare în justiţie, rămânem într-un vid, justiţia nu mai este condusă" a declarat şeful statului.
În urma contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, Tribunalul Bucureşti a decis acum o săptămână să anuleze actele prin care a fost ales judecătorul Dan Lupaşcu în funcţia de membru al CSM. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.