Candidaţii de la locale "se încălzesc" pentru campanie
Pe 11 mai se dă startul campaniei pentru alegerile locale, la care electoratul este chemat să voteze primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene.
Articol de Andrei Şerban, 24 Aprilie 2012, 14:14
Echipele de campanie ale candidaţilor la locale sunt în această perioadă în plină efervescenţă.
Fie că la Bacău e vorba de un târnăcop, iar la Bucureşti, de un plici, ideile de promovare a candidaţilor se vor a fi cât mai originale şi cu priză la electorat.
Prin oraş au început deja să apară şi afişele electorale, cu toate că oficial, campania nu a început.
Mai mult, ministrul de interne Gabriel Berca cerea luni, intervenţia autorităţilor competente, în situaţiile în care manifestaţiile din această perioadă au scop pur electoral.
Legea este însă confuză, astfel încât linia dintre legal şi în afara legii este foarte fragilă.
Afişele electorale, care au început deja să-şi facă apariţia, nu încalcă legea, deoarece aceasta interzice în mod clar afişarea de însemne electorale de la ora 7 a zilei de sâmbătă, care precede duminica votării.
Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale pare că a fost în aşa fel construită încât să permită partidelor politice să-şi promoveze tot timpul proiectele.
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a explicat că este greu să se facă o deosebire strictă între campania electorală şi activitatea permanentă a partidelor politice.
"Viitorul nu a dorit să reglementeze această chestiune, pentru că este foarte dificil să faci distincţia între activitatea politică a unui partid politic şi activitatea lui de campanie electorală. Teoretic, toate partidele se află permanent în campanie electorală, prin diversele acţiuni pe care le derulează", a spus el.
Potrivit Legii 67/2004 sunt permise organizarea de mitinguri de către candidaţi, în care aceştia să-şi prezinte proiectele în faţa electoratului.
Acestea sunt considerate activităţi politice care nu au neapărat legătură cu campania electorală.
Marian Muhuleţ a arătat că perioada campaniei electorale este strict determinată de momentul în care statul pune la dispoziţie spaţii de emisie, la Radioul şi la Televiziunea publice şi când sunt stabiliţi candidaţii.
"Când ai candidaţi la diverse funcţii publice, declaraţi definitivi şi care urmează a fi tipăriţi pe buletinele de vot, de către birourile electorale competente, în cazul alegerilor locale. Pe 1 mai se încheie perioada de depunere a candidaturilor, până pe data de 8 mai sunt posibile soluţionări de diverse contestaţii, în primă instanţă şi în a doua instanţă, pe aceste candidaturi, iar în data de 11 mai, debutează campania electorală" a precizat Muhuleţ.
Campania electorală, care va începe pe 11 mai, se va încheia vineri, 8 iunie, iar alegerile locale vor avea loc duminică, 10 iunie.