Câmpeanu, îngrijorată de procentul mare de salariaţi săraci
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, s-a arătat îngrijorată de procentul în creştere al salariaţilor săraci care, în România, a ajuns la 17,3%.
Articol de Flori Doman, 30 August 2012, 12:57
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, a declarat, joi, că cel mai îngrijorător lucru la ora actuală îl reprezintă creşterea riscului de sărăcie în rândul celor care lucrează, procentul salariaţilor care pot fi incluşi în această categorie fiind de 17,3%.
"Ne îngrijorează foarte mult fenomenul creşterii riscului de sărăcie în rândul celor care lucrează, deoarece procentul salariaţilor care pot fi incluşi în această categorie a ajuns deja în România la 17,3%. Prin comparaţie, în Republica Cehă şi Finlanda acest procent este de numai 3,7%", a spus ministrul.
Mariana Câmpeanu a menţionat că "peste 20% dintre români consideră că slujbele deţinute nu le oferă perspectiva avansării în carieră".
"În urma studiilor realizate în ultima perioadă, reiese că numai 9,5% dintre români consideră că sunt bine plătiţi, în timp ce procentul acestora este de 63% în Danemarca şi de 60% în Luxemburg. Nu în ultimul rând, peste 20% dintre români consideră că slujbele deţinute nu le oferă perspectiva avansării în carieră", a afirmat ea.
Câmpeanu: Este necesară dezvoltarea competenţelor şi a calificării profesionale
Mariana Câmpeanu a subliniat, totodată, că în perioada următoare este necesară dezvoltarea competenţelor şi a calificării profesionale.
"Dacă pe termen scurt, mediu şi lung nu vom avea în vedere creşterea nivelului învăţământului, dar şi a cursurilor de formare şi calificare profesională, riscăm ca pe viitor să ne confruntăm cu probleme foarte grave în ceea ce priveşte pregătirea resurselor umane. La ora actuală, este mult mai importantă obţinerea unei diplome de master, fără să se ştie de multe ori nici măcar titlul lucrării de masterat, şi nu dobândirea unor cunoştinţe reale într-un domeniu care va fi cerut în viitorul apropiat pe piaţa muncii", a mai spus ministrul Muncii.
Potrivit Marianei Câmpeanu, statul trebuie să se aplece în această perioadă spre reducerea evaziunii fiscale, colectarea corectă a taxelor şi impozitelor, dar şi către eliminarea muncii la negru.
"Coroborate, aceste trei măsuri vor avea un impact economic mult mai eficient decât o creştere a impozitelor pe muncă, respectiv a impozitului pe salariu. În ceea ce priveşte eliminarea cotei unice de impozitare, consider că această măsură ar putea avea un efect pozitiv pe termen scurt, dar pe termen lung categoric nu va avea un efect bun", a mai subliniat Câmpeanu.
Ministrul Muncii a făcut aceste declaraţii cu ocazia dezbaterii prilejuite de lansarea studiului "Impactul calificării şi recalificării asupra cererii şi ofertei de muncă", studiu realizat de experţii Biroului pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă din cadrul Blocului Naţional Sindical.