Campanie tensionată pentru preşedinţia Franţei. Emmanuel Macron, favoritul sondajelor
Campania electorală pentru preşedinţia Franţei se încheie în această seară într-un climat tensionat, în urma dezbaterii televizate de miercuri dintre cei doi finalişti.
Articol de Radiojurnal, 05 Mai 2017, 08:34
Procuratura a deschis o anchetă la sesizarea candidatului de centru, Emmanuel Macron, după ce adversara sa de extremă dreapta, Marine Le Pen a făcut aluzie, la încheierea duelului, la un presupus cont bancar într-unul din paradisurile fiscale.
Distribuirea masivă pe internet a unor documente despre acest cont, l-au determinat pe Macron să depună plângere pentru fals, uz de fals şi răspândire de ştiri false.
Dezbaterea pare să fi întărit însă susţinerea francezilor pentru pro-europeanul Macron.
Potrivit mai multor sondaje, el a reuşit să-şi atragă şi jumătate din electoratul stângii extreme, care a reprezentat 20% din voturile primului tur.
Trimisul Radio România la Paris, Daniela Coman, reface portretele celor doi candidaţi, înaintea turului decisiv de duminică:
Contextul politic al celui de-al doilea tur pentru preşedinţia Franţei a fost marcat de absenţa din competiţie măcar a unuia dintre candidaţii partidelor tradiţionale de stânga sau de dreapta, Partidul Socialist şi Partidul Republicanilor.
Independentul Emmanuel Macron ar putea ajunge preşedinte din fruntea unei mişcări înfiinţate în urmă cu doar un an şi fără să mai fi candidat vreodată nici măcar la nivel local sau regional.
El este intrat de curând în politică, venind din mediul financiar-bancar, în calitate de tehnorat acum trei ani, în momentul în care actualul preşedinte François Hollande căuta un ministru al economiei.
Marine Le Pen a preluat de la tatăl ei un partid căruia a ştiut să-i amelioreze imaginea de reper al extremismului pe care o avea în Franţa şi a creat apoi o rampă de lansarea bătând monedă pe lupta împotriva terorismului şi pe pericolul pe care îl reprezintă imigraţia.
Sloganurile sale "Voi reda Franţa francezilor" sau "Noi suntem la noi acasă" sau "Vreau să pun Franţa în ordine" i-au adus nu numai prezenţa în finala prezidenţială, ci şi rezultate nesperate până de curând în alegerile locale şi regionale.
Campania acestuia al doilea tur al prezidenţialelor din Franţa, botezat de presă "istoric şi inedit", va aduce nu numai un câştigător, ci şi multe probleme pe scena politică franceză: în iunie vor avea loc alegeri pentru parlament, iar întrebarea este cu ce fel de guvern va conduce ţara viitorul preşedinte.