Campanie de informare privind gazele de şist
ANRM încearcă demontarea unor îngrijorări privind legătura directă între exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice şi deteriorarea condiţiilor de mediu
Articol de Radio România, 22 Iulie 2013, 15:16
Agenţia Naţională de Resurse Minerale va derula în perioada iulie-noiembrie o campanie de informare cu privire la gazele de şist, în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale, respectiv Bârlad şi Dobrogea.
A fost lansat şi un site www.infogazedesist.eu, unde se precizează, între altele, că România are rezerve recuperabile de gaze de şist de peste1.400 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa, după Polonia şi Franţa.
Pe aceeaşi pagină de internet se încearcă demontarea unor îngrijorări privind legătura directă între exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice şi deteriorarea condiţiilor de mediu, inclusiv efecte nocive asupra apei potabile sau producerea unor cutremure de pământ.
România se situează pe locul al treilea în Europa după rezervele recuperabile de haze de şist, după Polonia şi Franţa.
Această cantitate ar putea să acopere consumul naţional de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei EIA.
Polonia ar avea rezerve de gaze de şist de 4.190 miliarde de metri cubi, iar Franţa de 3.879 miliarde de metri cubi.
Alte state cu astfel de resurse sunt Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda (736), Marea Britanie (736), Suedia (283), Spania (226), Bulgaria (481) şi Germania (481).
Chevron a obţinut acordul pentru explorare în România
În România, compania americană Chevron a obţinut, în 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui.
Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea.
Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.
Activiştii de mediu se opun
Industria gazelor de şist este contestată de activiştii de mediu, care susţin că accesarea zăcămintelor, mai greu accesibile faţă de depozitele tradiţionale de gaze naturale, poate contamina apele subterane cu substanţe chimice.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, în 9 iulie, că nu există "niciun fel de risc" pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor în cazul explorării gazelor de şist şi că "poziţiile" exprimate de vasluieni în dezbaterile.