Campania electorală "bate" criza economică
Politicienii par a fi mult mai preocupaţi de campania electorală din 2012 decât să ţină cont de avertismentele lansate de oficialii BNR, care solicită limitarea cheltuielor.
Articol de Dan Carp, 05 Octombrie 2011, 09:58
Cu toate avertismentele lansate de reprezentanţii lumii bancare, de guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, privind limitarea cheltuielilor în perspectiva alegerilor din 2012, politicienii români par mai preocupaţi de întărirea poziţiilor deţinute, indiferent că e vorba de parlament sau structuri locale.
Sunt două mari formaţiuni, una la putere, alta în opoziţie, numai că între ele linia de demarcaţie este de cele mai multe ori fluidă, unii politicieni alegând să treacă de cealaltă parte.
PDL ar putea miza, în anul dinainte de alegeri, pe un proiect politic construit de la zero.
Mişcarea populară ar urma să se cristalizeze în următoarele două săptămâni, după cum spunea secretarul general al PDL, Ioan Oltean, la postul public de televiziune.
"Este un proiect politic de anvergură care trebuie să fie purtat de o forţă politică puternică, iar în momentul acesta PDL trebuie să se constituie într-un pol, în jurul căruia toţi cei de dreapta sau toţi cei care doresc să se constituie într-o alternativă la alianţa socialistă să se angajeze", a explicat Oltean.
Dincolo de regândirea strategiei politice, democrat liberalii au încă de finalizat unele proiecte legislative între care votul prin corespondenţă şi poartă în continuare discuţii pe tema reorganizării administrativ - teritoriale.
Pentru partenerii de guvernare de la UDMR, cele două proiecte nu sunt însă o prioritate.
Liderul deputaţilor UDMR, Máté András Levente, avertiza că parlamentarii UDMR nu vor vota proiectul privind votul prin corespondenţă.
"Respingem această modalitate de vot. Dă posibilitatea la fraudă şi cred că am elimina tot ce înseamnă fraudarea alegerilor. Votul prin corespondenţă nu este agreat nici de opoziţie", a anunţat el.
Opoziţia reacţionează la planurile puterii şi ameninţă cu proteste radicale
Co-preşedintele Uniunii Social Liberale, Victor Ponta, avertizează că dacă proiectul propus de PDL, privind votul prin corepondenţă trece de parlament, opoziţia va pleca din forul legislativ.
"Din punctul de vedere al USL, spune Victor Ponta, actuala putere recurge la tot mai multe abuzuri. ictor Ponta: Dacă va exista un moment în care, prin prezenţa noastră în stucturile parlamentare, dar şi în cele locale, nu vom face decât să legitimăm un sistem cu totul şi cu totul abuziv, mai bine plecăm de acolo", a dcelarat Ponta.
Între timp, fostul deputat al Partidului Conservator, Tudor Ciuhodaru a trecut în tabăra puterii, şi s-a înscris săptămâna trecută în UNPR.
El va activa în grupul progresist din Camera Deputaţilor.
Practic, Uniunea Naţională pentru Progresul României este din ce în ce mai activă şi pe plan local şi nu ratează nicio racolare.
Tot mai mai mulţi primari şi consilieri locali şi judeţeni, care aparţin partidelor de opoziţie, trec declarativ în tabăra UNPR. Chiar în această săptămână, un primar din judeţul Ilfov şi unul din Timiş, aparţinând PSD şi PNL au anunţat că vor candida în 2012 din partea UNPR.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu spune cei care se înscriu în UNPR o fac datorită "seriozităţii şi consecvenţei" formaţiunii.
"Uşile rămân deschise. Ne menţinem oferta noastră bazată pe seriozitate şi consecvenţă. Cred că, cei care, în ultimul timp, aderă la UNPR, aderă datorită seriozităţii şi consecvenţei", a spus el.
O captură importantă pentru UNPR ar fi putut fi şi primarul sectorului 4, conservatorul Cristian Popescu Piedone.
Recent, el anunţa că intenţionează să renunţe la funcţiile din partid şi cerea organizarea unui congres extraordinar unde intenţiona să candideze pentru şefia formaţiunii.
După discuţia între primar şi conducerea PC, Cristian Popescu Piedone a revenit însă asupra deciziei de a demisiona, dar nu a renunţat la organizarea unui congres.
"Voi candida, poate pentru binele partidului. Ca să ajungi la un congres extraordinar nu pot să-l convoc eu, chiar prin demisia mea", a anunaşt Piedone.
În urmă cu două săptămâni, Cristian Popescu Piedone era candidatul pentru Primăria capitalei pentru care PC a ales să meargă separat de USL în alegerile locale.
El a anunţat că nu va candida, la o zi după decizia USL de a-l susţine pe actualul primar Sorin Oprescu.
Mişcările continuă pe scena politică românească cu surprize aproape în fiecare zi.
În acest fel procesul e departe de a se fi încheiat şi devine greu de spus acum care va fi echilibrul peste un an.