Cămătarii, vânaţi de noua lege
Noua lege adoptată de Parlament reincriminează cămătăria, după ce, de la începutul anilor '90, nu au existat prevederi clare în această privinţă.
Articol de Adrian Cristea, 19 Octombrie 2011, 14:19
Persoanale neautorizate care împrumută bani, aşa-zişii cămătari, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la cinci ani.
Asta în cazul în care preşedintele Traian Băsescu promulgă legea care interzice cămătăria, adoptată de Parlament.
E vorba de un proiect promovat de mai mulţi deputaţi democrat-liberali şi ai minorităţilor naţionale, care, însă, nu a avut susţinerea Guvernului şi a fost respinsă anterior de Senat.
Potrivit avocatului Abraham Pavel, legea practic reincriminează cămătăria, după ce, de la începutul anilor '90, nu au existat prevederi clare în această privinţă.
Legea defineşte şi în ce constă camăta şi cămătăria.--fb1
Conform iniţiatorilor, era nevoie urgentă de apariţia unei asemenea legi, întrucât fenomenul a luat amploare în ultimii ani, iar cămătăria nu era interzisă în niciun fel de legislaţia României.
Cum se depistează infractorii?
Chiar în contextul adoptării noii legi, soluţia cea mai bună pentru depistarea infractorilor este ca cetăţenii păgubiţi să apeleze la instituţiile abilitate ale statului, susţine Mircea Dugulescu, unul dintre iniţiatorii proiectului.
"Foarte mulţi români au rămas fără case, au fost bătuţi, unii şi-au pierdut chiar viaţa, pentru că au apelat la asemenea ajutoare financiare, neştiind în ce se bagă. Nu exista nicio lege care să interzică acest lucru. De aceea, am considerat normal, eu împreună cu colegii mei, să propunem această iniţiativă legislativă, iar persoanele care abuzează, aş spune eu, de credinţa oamenilor care au nevoie de un împrumut financiar să poată să fie pedepsite", a spus Dugulescu.
Legea împotriva cămătăriei este binevenită, susţin şi specialiştii.
Deşi activitatea a mai fost incriminată de Codul Penal în vigoare, articolul care făcea referire la sancţiunile aplicate persoanelor care împrumută bani în schimbul unor dobânzi excesive a fost abrogat la începutul anilor '90.
Avocatul Abraham Pavel susţine că noua lege nu face decât să reincrimineze oficial practica.
"O persoană care a suferit un prejudiciu ca urmare a acestei activităţi se adresează Poliţiei judiciare, Parchetului şi, sigur, acesta demarează cercetările pentru a aproba fapta. O a doua modalitate este denunţul. Şi, în al treilea rând, sigur, structurile poliţieneşti desfăşoară activităţi specifice pentru identificarea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale şi, în mod cert, stabilim că au existat mai multe persoane victime, se fac demersurile necesare şi sigur persoanele vor fi trase la răspundere penală", a spus.
Legea împotriva cămătăriei, adoptată, maţi, de Camera Deputaţilor, va rămâne în vigoare până la adoptarea noului Cod Penal.