Calendarul politic al săptămânii. Ce urmează după desemnarea premierului?
După desemnarea premierului, acesta va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Palamentului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Decembrie 2012, 10:44
Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a desemnat luni, pe Victor Ponta în funcţia de premier al României.
Conform Constituţiei, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Legea fundamentală prevede, la articolul 103, că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
După desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru, potrivit regulamentului Legislativului.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
Guvernul, învestit cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor
În plenul reunit al Parlamentului, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere, semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului, se înaintează de îndată preşedintelui, în vederea numirii Guvernului.
Un nou guvern îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului de credinţă în faţa preşedintelui.
Dacă Legislativul nu acordă votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, Constituţia stabileşte, la articolul 89, că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele poate să dizolve Parlamentul.
Prima şedinţă a noului guvern
Guvernul în exerciţiu are programată pentru marţi o ultimă şedinţă, în care să fie aprobate mai multe acte normative cu un caracter strict administrativ, urmând ca viitorul Cabinet să se reunească în prima sa şedinţă la sfârşitul săptămânii, cel mai probabil sâmbătă, au declarat surse oficiale.
În prima şedinţă a noului Executiv ar urma să fie aprobate proiectele de acte normative care vor reglementa structura guvernamentală şi ar putea fi discutat şi proiectul de buget pentru anul viitor, potrivit surselor citate.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că, potrivit calendarului gândit de USL, proiectul de buget pentru anul viitor va fi prezentat în jurul datei de 21 decembrie şi va fi dezbătut de Parlament în luna ianuarie, după ce va fi discutat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat, în luna septembrie, că bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern, derogarea faţă de termenul legal, 15 octombrie, fiind convenită cu cele trei instituţii financiare internaţionale.